Здраве и красота

Храни, които намаляват възпалителните процеси

Хапвайте от тях и бъдете винаги в добро здраве

13.08.2013г. / 15 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато в тялото на човек са налице възпалителни проблеми, те крият риск от появата на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, дори рак и други заболявания. Възпалението може да бъде провокирано от наднормено тегло, при стресови ситуации, нарушения в съня и други. Как да намалите или предотвратите редица възпалителни процеси?

Въпреки, че много хора гледат скептично на връзката между храната и доброто здраве има такива, които посещават специални консултации при лекари, които лекуват именно с хранителен режим, изготвен за съответния пациент. Споделяме с вас някои важни храни, които намаляват възпалителните процеси в организма. Консумирайте повече от тях и не подценявайте техните качества. Те имат доказан оздравителен ефект върху човешкото тяло. 

Череши

Въпреки, че вече трудно могат да бъдат намерени на пазара, те са богати на противовъзпалителни вещества. В тях се съдържат кверцетин и антоцианини. Сокът от череши намалява мускулните болки след физически упражнения. 

Зеле

Кръстоцветни зеленчуци като зелето съдържат сулфорафан, който се бори с бактериите и други възпалителни процеси, които се наблюдават при някои заболявания. С ниско съдържание на калории и богати на витамин С, витамините В1, В2, РР,  калий, калций, магнезий, фосфор.

Лук

Наричан е естествен антибиотик. Той също съдържа кверцетин, както и серни съединения, които спомагат за понижаването на холестерола и кръвното налягане. Помага при настинки, проблеми с бъбреците, при запек и други.

Шам фъстък

Съдържа растителни стереоли, което подобрява нивата на холестерола. Богат е на ресвератрол, лутеин и кверцетин, които активно участват в борбата със свободните радикали.  

Артишок

Изследвания показват, че той може да има противораково действие. Мощен антиоксидант и богат на витамини А, В1, В2, на натрий, фосфор, той се  включва в редица здравословни режими на хранене. Използва се в терапията при диабет и подагра. 

Хапвайте от тях и бъдете винаги в добро здраве.

Коментирай