Здраве и красота

Фибромиалгия – болки по цялото тяло

Хронично заболяване, което по-често засяга жените

23.08.2013г. / 12 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всяко заболяване и хронично състояние протича с определени симптоми. Често срещано  с болки по цялото тяло е фибромиалгията. Болният усеща болка, скованост, болки в мускулите и ставите. Това е хронично заболяване, засягащо мускулите и може да доведе  до инвалидност.

Не причинява увреждане на вътрешните органи на тялото, което го прави различно от много ревматични заболявания. Не е ясно какво го причинява и понякога е трудно разпозначаемо - болка, която е налице, но без възпаление на сухожилията и ставите.

Кои са най-честите симптоми на това заболяване?

  • неспокоен сън
  • болки, засягащи обикновено шията, бедрата, раменете, ръцете, горната част на гърба и гърдите
  • хронична умора
  • смущения в чревната функция

Фибромиалгия би могла да бъде свързана и с други хронични заболявания, като ревматични например, които могат да  причинят възпаление и увреждане на множество различни тъкани и органи в тялото.

Ревматични състояния, свързани с фибромиалгия включват системен лупус еритематодес, ревматоиден артрит, полимиозит и ревматична полимиалгия. Тъй като причините за заболяването не са съвсем ясни, учените смятат, че това състояние се дължи и на свръхчувствителност на централната нервна система.

Началните стадии  се характеризират и с психологически стрес, травма и инфекции. Най-често засяга жени между 35 и 55 години и по-рядко мъже и деца.

Как се диагностицира фибромиалгия?

Поставянето на тази диагноза се прави чрез определяне на областите на чувствителност. Обикновено пациентите имат поне 10 от 18-те болезнени точки, характерни за фибромиалгия. Рентгенови снимки или кръвни тестове могат да бъдат направени, но само за да изключат други евентуални  заболявания.

Лечението е строго индивидуално. Освен медикаментите, които приемат пациентите, добре е те да извършват определена физическа активност, като лека гимнастика, плуване, каране на колело.

Специална диета за заболяването няма. Добре е да бъдат избягвани кафето и алкохола, особено вечер, защото могат да нарушат съня. Ако пациентът страда от раздразнени черва режимът на хранене ще бъде съобразен и с този симптом.

За да намалите риска от появата на заболяването намалете стреса, хранете се здравословно и не спирайте да спортувате.

Коментирай