Здраве и красота

Полезна физическа активност при настинка

Йога и лек спринт

29.08.2013г. / 17 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

За настинките няма сезон. Те могат да ви посетят през цялата година, независимо, че се храните с много плодове, зеленчуци и спортувате редово. Когато почувствате неразположение, обикновено пиете топъл чай, супи, почивате повече у дома. Всичко това се отразява оздравяващо, но е доказано, че умерената физическа активност по време на настинка може да подобри състоянието ви.

Как е полезно да се  раздвижвате? 

Йога

По време на настинка тялото отделя хормон на стреса, наречен кортизол. Йогата е позната с техники и упражнения, които работят в посока за намаляване на напрежението в ума и тялото. Упражненията в нея могат да засилят имунитета ви, да облекчат мускулните и ставни болки и напрежение, които носят със себе си настинките.

За активно спортуващите настинките никога не са достатъчно добра причина да се откажат от спорта за няколко дни. Но не всяка гимнастика е подходяща. Ако все пак не ви се иска само да се разхождате, лек джогинг се препоръчва по време на настинки. Според учени умереният спринт действа като естествен деконгестант (намалява набъбването на носната лигавица, което се наблюдава по време на настинки, алергии и други).

Плуването и колоезнеденето също подобряват състоянието на дихателните пътища, но от друга страна по време на настинки могат да се раздразнят носните пътища от хлорираната вода.

Разходки на чист въздух

Разходките на чист въздух могат да подобрят проблемите със запушения нос. Дори 20-минутната разходка ще ви зареди с енергия и ще помогне да се възстановите много по-бързо от обикновено.

Ако предпочитате да си останете в леглото, вместо да се раздвижите, проветрявайте по-често помещението, в което си почивате. Пийте много течности и хапвайте по-лека храна.

Коментирай