Здраве и красота

Инжектирането на ботокс помага при здравословни проблеми

Помага при хронична мигрена

04.09.2013г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Спринцовка с игла. Снимка: Sxc.hu

Спринцовка с игла. Снимка: Sxc.hu

В грижата за красотата са познати редица козметични терапии, които включват запълване на бръчки с определени филъри. Поставянето им отнема само няколко минути, има лек дискомфорт, но болката е търпима, когато става въпрос за няколко бръчки по-малко.

Един от помощниците в премахването на бръчките и регулирането на лицевите мимики е ботокс. Ботокс е търговското наименование на невротоксичен протеин, наречен още ботулинов токсин, произвеждан от бактерията Clostridium botulinum. Добавян в малки количества, той се грижи за намаляването на бръчките, но бива използван и за лечение на някои здравословни проблеми като :

  • Тежко изпотяване под мишниците
  • Цервикална дистония – неврологично заболяване, което причинява неволеви мускулни съкращения в различни части на тялото
  • Блефароспазъм – неконтролируемо мигане
  • Страбизъм или мързеливи очи (кривогледство)
  • Хронична мигрена

Според д-р Матю Кирхер, специалист по уши нос и гърло от Loyola University Medical Center, инжектирането на ботокс помага на пациенти, които са с нервни нарушения, възникнали след парализа на Бел.

Свързани статии

Парализата на Бел представлява парализиране или отслабена функция на мускулите от едната страна на лицето. Това увреждане може да доведе до увисване на лицето, сълзене на окото или неконтролирано изпускане на слюнка.

Според учения инжектирането на ботокс може да подобри симетрията на лицето. Ботокс помага и при други лицеви нервни нарушения, които се характеризират с неконтролирано мигане, тикови движения с устата, гримаси.

Ботулиновият токсин блокира мускулите временно за около 3-4 месеца и след това отново трябва да се постави, независимо дали ще се лекува здравословен проблем или ще се коригират бръчки.

Коментирай
Свободно време