Здраве и красота

Гъбички по ноктите – как да се справите с тях

С помощта на натурални терапии

23.09.2013г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Гъбична инфекция на ноктите е често срещан проблем. Около половината от проблемите на ноктите се дължат на гъбични инфекции. По-често се оказват засегнати ноктите на краката, отколкото тези на ръцете. С напредването на възрастта този проблем обикновено зачестява.

Засяга части от нокътя или цялата нокътна плочка. Какви симптоми могат да ви подскажат за евентуални гъбични инфекции по ноктите?

Първото нещо, което трябва да ви направи впечатление на вас или педикюриста (ако посещавате такъв) е промяната в цвета на нокътя. Той пожълтява и неговият цвят би могъл да бъде и кафяв, зеленикав и дори черен.

Възможно е нокътят да бъде удебелен, а когато подрязвате ноктите, те да бъдат чупливи и ронливи. Не е изключено по тях да има и малки дупчици. Инфекцията започва без болка.

Какво причинява гъбичните инфекции?

Има няколко вида гъбични инфекции по ноктите.

Първата от тях е микоза. Тя е кожна инфекция, която би могла да засегне и ноктите на краката. Candida е друг вид гъбичка, която може да предизвика инфекция около кожата на ноктите.

С повишен риск от гъбична инфекция на ноктите са хора, които страдат от:

  • диабет или псориазис
  • отслабена имунна система
  • общо лошо здравословно състояние

За да избегнете появата на гъбични инфекции както по краката, така и по ноктите, трябва да носите памучни чорапи, да купувате обувки от естествени материи, такива, които имат дишащи стелки. Да не позволявате да има влага по краката ви и да предотвратите изпотяването им, използвайки козметика за тази цел.

Влажната и топла среда благоприятства развиването на инфекции. Редувайте обувките, с които ходите. Не бива всеки ден да обувате едни и същи. Гризането на ноктите също може да отключи гъбична инфекция. Също така сменяйте по-често домакинските ръкавици, с които почиствате.

Когато се лекуват навреме, гъбичните инфекции изчезват обикновено в рамките на няколко дни, но има и такива, които изискват по-продължително лечение.

Когато забележите тези промени по ноктите, не се бавете със закупуването на медикаменти за лечението на гъбички по ноктите. Има и няколко натурални терапии, които също помагат за тяхното премахване. Запишете си ги, защото за гъбичките сезон няма.

За първата терапия ви трябват масло от чаено дърво и витамин E. Маслото има антибактериално действие и е природно средство за такова лечение. Тази комбинация трябва да се нанася върху засегнатите участъци два пъти на ден. Към капсулата витамин E добавете няколко капки от маслото от чаено дърво.

За втората терапия ви трябват около половин чаша сода за готвене, английска сол и вода. Солта и содата се изсипват във вода с нормална температура. Потапя се ръката или кракът. Така трябва да постои няколко минути. След това с остатъка от накиснатите сода и сол се намазват засегнатите участъци. Дръжте около 10 минути и изплакнете с вода.

Следващата терапия помага не само при гъбични инфекции по ноктите, но и при брадавици. Чесънът е незаменимо лекарство. Той съдържа веществото алицин и има противогъбично действие. Стрийте няколко скилидки чесън и добавете към тях няколко капки оцет. Тази паста намажете върху ноктите. Увийте марля около пръста си и дръжте компреса няколко часа.

Коментирай