Здраве и красота

Глог за здрави нерви и сърдечни проблеми

Мента, глог и валериан

02.10.2013г. / 11 15ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Комбинацията „мента, глог и валериан“ е мантра за неспокойните души. Нервна сте – „мента, глог и валериан“. Не можете да заспите – „мента, глог и валериан“…

някои от нас може би никога не са виждали тези растения на живо – само под формата на сироп или таблетки.

Да започнем с глога, че сега му е сезонът.

Обикновеният глог има дълго и сложно латинско име, като всички латински имена – Crataegus laevigata, Rosaceae. Не е много по темата, но в антикварен магазин видях да се продава стар шкаф от аптека – чудесно запазен и на всяко чекмедже – сложно латинско име. Много атрактивен за нестандартна кухня. Та винаги когато искате да блеснете с повече познания – вкарвайте по някое латинско име или фраза – винаги върши работа. Че и шкафовете със сложни имена също.

За тези, които не познават глога (колкото и да мислите, че следва валериан, не, после ще пусна нещичко и за дренките), че като се разхождаме в гората да може да ги различаваме.

Вървите вие по пътеката и виждате кичест храст, почти дърво, с нещо дребно и червено. Опитвате го, ако сте по-смели и бррр, супер безвкусно. Попаднали сте на глог.

Безвкусно, но много полезно. Наберете си една торбичка за чай.
Глогът може да изглежда и като нисък храст, но достига понякога впечатляващите размери над 10 м. Лошото е, че клоните му са видоизменени бодли.

Глогът е на едно от първите места в каталозите на билкарите. Съдържа всякакви полезни съставки като флавоноиди, танини, тритерпенни въглеродни киселини и други сложни наименования. Повечето хора хич не ги интересува това, а ги интересува точно за какво са полезни и как да са здрави.

Свързани статии

Според билкарите глогът лекува какво ли не, а именно най-важното: 

Може би на първо място да поставим сърдечносъдовите проблеми, намалява риска от аритмия, подобрява работата на сърцето да изпомпва кръвта, лекува сърцебиене, стабилизира кръвното налягане.

За безсънието, нервността вече казахме.

Може би е добре да напишем и някоя рецепта на лечителя Петър Димков. Потърсете в библиотеките неговите три тома със съвети и ще научите далеч повече и интересни неща.

Но ето една полезна настойка, препоръчвана при сърдечни проблеми:

2 с. л. – плодове от глог
1 чаша ракия

Смесват се в някакъв подходящ съд – стъклен. Винаги при такива билкови настойки е добре да е стъклен съдът и стъклото да е по-тъмно. Оставя се на тъмно за 1 седмица, след което се прецежда през марля. Приема се по 20 капки, разтворени във вода преди ядене.

А ако сте любители на чайовете, тъкмо и сезонът на студеното време започва, можете да си правите запарка от глог. 3 супени лъжици сушен глог се запарват в 500 мл вода, престоява 20 минути и чаят за деня ви е готов. Ако пиете такъв чай ежедневно в продължение на месец може да очаквате подобрение на сърдечносъдовата система. Но нали знаете реда – пиете профилактично, за да не се налага после да очаквате чудеса, когато нещата тотално назлеят. Хората обикновено сме устроени обратно. Не се сещаме за здравето си, докато не го загубим и после търсим панацея.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Пламена Манева ( преди 7 години )
Здравейте! А някой ползвал ли е хранителни добавки с глог? Попаднах на тези http:От редакцията: Молим ви за разбиране. Рекламите, макар и прикрити, все пак са си реклами. А вашата дори не беше и особено прикрита. Много съжаляваме, че се наложи да изтрием адреса на онлайн магазина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар