Здраве и красота

Подходящи храни според кръвната група

Съвети за по-добър живот

03.10.2013г. / 13 20ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и Сити Център София възобновяват кръводарителската инициатива „Благод Даря“ от този уикенд – 5 и 6 октомври 2013 г. 

За ползата от кръводаряването осъзнаваме едва, когато ние или наш близък има нужда. 
Важно е да живеете здравословно, но важно и да знаете, че всеки път, когато дарявате кръв, подарявате живот.

Затова, ако се чувствате здрави и сте на възраст между 18 и 65 г., ако можете да отделите около 30 минути от времето си и искате да дарите кръв, но времето все ви притиска, болниците и манипулациите ви притесняват, тогава мобилният екип на НХТЦ ви очаква на 5 и 6 октомври 2013 г. между 11 и 16 часа на партера, в дясно от централния вход на Сити Център София.

Не забравяйте, че:

  • Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните ви клетки и увеличава защитните сили на вашия организъм.
  • Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.
  • Количествено кръвта ви ще се възстанови за по-малко от 24 часа. Качествено, за 3-4 седмици. Съвети за по-добър живот според кръвната група

Популярна е диетата според кръвна група, но знаем ли достатъчно за кръвта и как съобразявайки се с кръвната група можем да подобрим начина си на живот?

Известната Линор Шахер, израелска специалистка по кръвните групи казва: „Тайната за крепко здраве и живот без болести е съвсем проста и това е Вашата кръвна група. Онази изумителна червена течност, която влияе на вътрешната ви химия и е ключът, отключващ мистериите на болестта, дълголетието, добрата кондиция и емоционалната сила.“ 

Затова от екип НЦТХ и Calivita.BG подготвиха кратки информации за всяка кръвна група, които ще ви насочат към по-здравословен начин на живот.

Кръвна група 0

 Кръвна група 0 е най-старата и често срещана група. Хората с тази кръвна група са универсални дарители, те притежават силна имунна и храносмилателна система. Условно са наречени „месоядни“, тъй като трябва да се хранят предимно с животински протеини, умерено количество мазнини и да ограничат приема на въглехидрати. Те са екстроверти, силни, лидери, уверени, прагматични.

Хранителни препоръки:

Имате свободата да хапвате разнообразни меса, като избягвайте свинското, бекона и гъшето. Рибите, които са полезни за вас са сьомга, хек, пъстърва. Не се препоръчват хайвер и октопод. Изключително важно е да знаете, че всички млечни продукти за противопоказни за кръвна група О. Ако все пак имате апетит към такива, можете да консумирате в умерени количества козе сирене. Прясното мляко заместете с оризови и овесени напитки. Яйца можете да ядете по 2-3 на седмица, като се препоръчват рохки.

Полезни за вас са лененото масло и зехтинът, рядко консумирайте слънчогледово и царевично олио. Бобовите култури, като черен и шарен боб, грах и нахут са добри за консумация, но консумирайте рядко леща и соя. Повечето зърнени храни имат неутрално отношение към здравето ви, но избягвайте пшеницата и белите брашна. Полезни зеленчуци и плодове са чесън, броколи, лук, смокини и сини сливи. Не се препоръчват картофи, карфиол, портокали, мандарини, ягоди. Кафето, газираните напитки и концентратите са изключително вредни. Консумирайте големи количества чиста вода. Подходящите за вас билки са: юка, зелен чай, салвия, риган, джинджифил, куркума.

Чести дефицити и рискови заболявания:

  • Дефицит на витамини от група В - причинява умора и умствена свръхактивност;
  • Дефицит на йод - болести на щитовидна жлеза;
  • Дефицит на калций - причинява ставни възпаления, остеопороза;
  • Дефицит на ензими - причинява чревни проблеми;
  • Нужда от детоксикация - срещу гнилостни процеси в дебелото черво, заболявания на стомаха /пептична улцироза/, бактерии - хеликобактер пилори, язва.

Препоръки за начина на живот:

Съставете точен план с целите и задачите си, като планирате ежедневието. За да бъдете по-енергични редувайте работата с физическата активност. Хранете се бавно и спокойно, като дъвчете добре храната. Бъдете позитивни и си давайте награда при всяка изпълнена задача.  Даряването на кръв ще обнови кръвните ви клетки и ще увеличи имунните ви сили.

Кръвна група А

Прародителите на кръвна група А са били земеделци, консумиращи предимно вегетарианска храна. Поради растителния характер на генетичния им код, храната на хората с тази кръвна група трябва да бъде предимно растителна. Те са интроверти, емоционални и изобретателни.

Хранителни препоръки:

Свързани статии

Избягвайте месата и месните продукти. Допустими са пуешко и пилешко месо в малки количества- 2-3 пъти седмично. Препоръчват се речните риби, като шаран и пъстърва.  

Млечни продукти да се консумират в умерени количества. Да се избягват високо маслените продукти. Могат да се консумират до 4бр. яйца седмично. Особено полезни са зехтинът и лененото масло, избягвайте сусамовото и царевичното. Яжте фъстъци, тиквено семе, елда, ечемик; избягвайте пшеницата и белите брашна. Консумирайте големи количества листни зеленчуци, ряпа, моркови, тиква, лук, краставици и други. Консумирайте много плодове- кайсии, череши, смокини, сливи, лимони. Избягвайте цитрусовите плодове, бананите.  Кафето и червените вина са препоръчителни; бирата, концентратите и газираните напитки трябва да не се консумират. Полезни билки са лайка, риган, женшен и гинко билоба.

Чести дефицити и рискови заболявания:

  • Недостиг на ензими- води до намалено отделяне на стомашна киселина, рак на стомаха;
  • Дефицит на Витамин Е - причинява кожни проблеми, сърдечно-съдови заболявания;
  • Дефицит на витамин С - води до скорбут, интоксикация на клетките;
  • Дефицит на витамини от група В- води до лоша способност за овладяване на стреса;
  • Дефицит на калций- води до изнервеност, умора, остеопороза;
  • Дефицит на желязо- ниска кръвна захар, анемия, диабет.

Препоръки за начина  на живот:

 Създайте си последователен дневен режим. Спете по 8 часа на ден и правете почивки по време на работния ден. Яжте по малко и често, като дъвчете бавно. Спортувайте умерено. Не потискайте емоциите и тревогите си и бъдете решителни. Отделяйте време за усамотение и освобождаване от стреса. Даряването на кръв ще обнови кръвните ви клетки и ще увеличи имунните ви сили.

Коментирай
9 rate up comment 0 rate down comment
Иванчев ( преди 8 години )
Храненето според кръвните групи - Преди да приемете или отхвърлите е добре, изпробвайте дали това работи за вас! Аз изпробвах много различни видове здравословно хранене, също и 3 години бях вегетарианец ... но не ми се отрази добре - получих анемия и колит. Препоръчаха ми хранене според кръвната група, направих изследване за кръвна група и се оказа, че съм '0+', и аз си казах - 'ето виждаш ли, човек трябва да яде от всичко!' - така го разбрах тогава. Като почнах да ям месо отново, се пооправих, но не съвсем... След 5години, мой учител отново ми препоръча хранене според кръвната група, и тогава си купих книгата 'Хранене според генотипа' на Д'Адамо. Честно казано докато четях, си мислех че автора е поредния перко, който прави пари от сензации... Обаче понеже ми го препоръча учителя ми, който наистина ЗНАЕ, и ми каза: "Опитай да видиш, как ще работи това за теб!" - реших да опитам. И ДА работи за мен, отразява ми се добре, но е и въпрос на осъзнаване, как ще го разбереш и изтълкуваш, как ще го приложиш на практика...... и съвсем не е "човек трябва да яде от всичко" :) различните хора преработват добре различни храни. Направих и изследване за секреторен статус Se +/, беше много трудно да намеря, къде в България, може да се направи, затова искам да споделя тук, дано подпомогне други да си спестят лутането. Ако дадете търсене в Интернет, ще ви излязат много лаборатории, който имат в ценовите си листи изследване СЕКРЕТОРЕН СТАТУС обаче те не поддържат реагенти на склад, тъй като изключително рядко някой прави това изследване. След много лутане д-р Манолова от Cibalab ме насочи към лабораторията по трансфузионна хематология на НСБАЛХЗ, който се намират на последния етаж на Онкологичната болница в Двървеница. Това беше единственото място, което аз намерих! Същото го казаха и самите лаборантки. Там правят теста от слюнка и допълнително определяне на еретроцитни антигени Le a, Le b от кръвна проба - алтернативата, е дадена и на страницата на Д'Адамо http(Линкът е изтрит от редакцията)Също ако решите да направите секреторен тест, трябва да имате в предвид, че тази лаборатория е държавна и е изключително заета с раково болни пациенти... това че ще си платите, не е гаранция, нито мотивация, че ще се съгласят да направят изследване на секреторен статус на някакви ентусиасти, който са чели някаква книжка... Няма да преувелича, ако кажа, че за мен храненето според генотипа ми спаси живота, а сега ме поддържа в здрава жизнена и енергична кондиция. Пожелавам успех на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар