Здраве и красота

Как да проверим дали киселото мляко е истинско?

Тест в домашни условия

07.10.2013г. / 17 20ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Докъде ли не стига параноята?

Вече сме се превърнали в истински параноици, сякаш искат постоянно да ни подведат, отровят, излъжат. Може да се каже, че сме се вманиачили и може да си отидем и от прекомерната си загриженост за животеца и здравето ни.

И дори когато нямаме основателни причини, пак се притесняваме. А ние очевадно ежедневно имаме повод да смятаме, че нещо някъде не е наред.

Факт е, че няма как всичко да ни е наред, но поне като се тровим да го правим информирано. Както е с цигарите. Пишеш им с големи, с малки, с черни букви, пишеш им всякакви ужасии как ще умрат от рак, от какво ли не и те вземат, информират се, усмихват се философски „Все от нещо ще се умре.“ и с кеф си палят цигарата. Само заради това си струва да ги уважава човек – непукисти.

Е, не може ли така да е и с киселото мляко. Има хора, които обичат нишесте, хора, на които не им пука от „Е-та“, хора, които вярват, че консервантите могат да ги консервират за по-дълго млади. Има хора, които просто искат да знаят истината.

Свързани статии

Та когато ни затресе параноята си правим експерименти. Сигурно и вие сте оставяли със седмици млякото в хладилника и после не е имало неприятен вкус. Може и да сте го изяли, може и да сте го изхвърлили, но със сигурност сте установили, че не е станало резливо и развалено. Същият ефект се получава и ако го оставите на стайна температура. Е, на това му се казва издръжливост!

Ето още един домашен тест, за онези, които не се доверяват лесно и искат да знаят точно какво ядат.

В малка чашка слагате една лъжичка кисело мляко, капвате 2-3 капки йод и изчаквате няколко минутки. Напрегнато! Ако сте с компания може и да залагате. Препоръчвам всеки да носи различно кисело мляко.

Ако в млякото има нишесте, цветът ще стане синьо-лилав, ако няма ще си остане кафяв. Елементарно. Ако има някой химик наоколо може да ви разясни по-подробно. Но си струва да си купите едно шишенце йод за домашни опити по химия.

И аз го направих. Шишенце йод струва левче. Разбира се, че побързах да експериментирам и тестът се оказа отрицателен – няма нишесте. Това обаче никак не ме увери. Все пак Тома Неверни не трябва да се връзва на очевидни неща. Реших, че първо трябва да се направи тест със 100% нишесте и да се види на колко процента спира да действа.

Но докато чакате да експериментирам и да изляза със становище като група американски учени... няма да покрия норматива за гладко бягане с препятствия и вие няма да има какво да коментирате, върху какво да експериментирате и какво да обсъждате. Така че пускам този домашен тест, за да могат да експериментират повече желаещи и накрая ще видим дали изобщо е верен или не. Аз до Нова година може и да проведа останалите тестове и не че имам нещо против нишестето. Даже напротив. Само е хубаво някъде като има нишесте да си пише, например – кремче с нишесте – бабина фантазия.

А и понеже споменавам постоянно американските проучвания, в техен стил е редно да кажа. Като направите експеримента с киселото мляко и йода, да не вземете да го изядете. Нищо лично – само да подчертая – не го правете.

Коментирай