Здраве и красота

Косопад след раждането

Как да подобрите състоянието на косата

11.10.2013г. / 09 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

По време на бременност повече жени се радват на по-гъста, бързо растяща, здрава и лъскава коса. За съжаление често този блясък се губи след раждането на бебето, когато при повечето майки косата започва да капе. За година косата ви расте с около 12 см ( на месец расте с около сантиметър, може и малко повече).

Растежът на косъма преминава през три фази.

Анагенна фаза, в която косъмът расте. Косъмът в тази фаза расте от една до шест години.

Катагенна фаза, която е преходна и косъмът постепенно спира да расте.

Телогенна фаза е фаза на покой. Косата се намира в латентно състояние и тези косми започват да падат, за да освободят място на новите.

Като цяло косопадът след раждането се дължи на редица хормонални промени, понякога и на стрес. През бременността повишените нива на естрогена помагат на косата да расте по-интензивно и тя да бъде буйна и здрава. След раждането на бебето естрогенът започва да намалява.

Свързани статии

Въпреки неприятния проблем, не бива да изпадате в паника. Има мощни природни продукти, които могат да заздравят косата и да намалят косопада. Те могат да се прилагат и при сезонен косопад.

Брингараж

Това е индийска билка, която помага за намаляването на косопада. Засилва растежа на косата, грижи се за здравето на скалпа и намалява процеса на побеляване. Предлага се в биомагазините под формата на прах. Това, което трябва да направите е да смесите малко количество от нея с вода и да нанесете получената паста върху скалпа. Оставя се да подейства около 40 минути и след това се изплаква с вода.

Женшен

Билка, която стимулира кръвообращението като по този начин увеличава притока на кръв към космените фоликули. Приемайте го под формата на чай или правете фрикции на косата с отвара от билката.

Градински чай

Има антисептично действие и заздравява косъма. Може да правите фрикции с отвара от градински чай, да консумирате от него под формата на топла напитка. Продава се и под формата на етерично масло, което може да добавите към домашните маски за коса.

Коментирай