Здраве и красота

Терапия с пиявици помага при редица здравословни проблеми

Нарича се хирудотерапия

11.10.2013г. / 14 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Има различни алтернативни методи на терапии, които са с доказан ефект върху човешкото здраве. Такава терапия е тази, в която се използват пиявици – хирудотерапия. Изглеждат доста страшни и непривлекателни, но могат да помогнат при лечението на различни заболявания, при които фармакологията не може да помогне.

Познати са повече от 600 вида пиявици, но само около 15 са тези, които се използват за лечение на пациенти. Те се отглеждат в специална среда за отглеждане на медицински пиявици.

Терапията с пиявици има вековна история. И до днес се използва за лечението на артрит и други ставни заболявания. Помага на пациенти, страдащи от артериални и венозни заболявания, бронхит и бронхиална астма, дори при такива, които са болни от пневмония.

Тези, които страдат от хепатит, стомашни язви, панкреатит, също могат да се доверят на малките пиявици. Те могат да облекчат редица кожни проблеми като псориазис, херпес, екзема. Помагат при глаукома.

Как помагат?

Най-напред те се поставят на определена област на тялото или лицето. Тяхната слюнка съдържа ензими и съединения, които действат противовъзпалително. След като се прикрепят към кожата на пациента, пиявиците започват да смучат кръв. Първоначалното усещане не е приятно, но не е и нетърпима болка. Слюнката, която навлиза в кръвта има лечебно действие.

Това засмукване на пиявиците позволява на кръвта да се движи свободно през кръвоносните съдове. По този начин се премахват и съсиреците, които са се образували, което предотвратява тяхното достигане до определени части на тялото, което крие риск от запушване на вена или артерия.

Често пациенти, които страдат от болки и възпаления, споделят, че чувстват облекчение само няколко минути след като пиявиците са започнали да работят. Това се дължи отново на тяхната слюнка, която има противовъзпалителен и упойващ ефект.

Терапията с малките животинки може да нормализира кръвното ви налягане, да намали риска от появата на инсулт и сърдечни болести. Подобрява кръвообръщението и по този начин раните зарастват по-бързо. Смята се, че пиявиците могат да повишат и имунитета. След като се нахрани, пиявицата пада сама от кожата.

Пиявици, поставяни на един пациент не се използват при други пациенти (убиват се).

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ZYjay ( преди 8 години )
Продавам сертифицирани пиявици за хирудотерапия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати