Здраве и красота

Революционен метод лекува разширени вени

Склеротерапията се прилага у нас едва от 4 години

21.10.2013г. / 16 15ч.
Михаела Лазарова
Революционен метод лекува разширени вени

Разширените вени са проблем не само от естетична гледна точка. Тежестта и болезненото усещане, приемането на медикаменти и продължителното им лекуване, нарушават ритъма на живот. Но има надежда за пациентите с този проблем да се избавят от болките, благодарение на революционен метод, наречен склеротерапия.

Склеротерапията се практикува в Съединените американски щати вече повече от 25 години. В България методът идва едва преди 4 години с първото посещение на доктор Яир Галили у нас.

Доктор Яир Галили, който е съдов лекар и началник на Клиниката по венозни заболявания в института „Машон Мор“ в Тел Авив, Израел може да реши проблема с болезнените и неестетични разширени вени само с едно убождане.

Лекарят е специализирал 2 години в Америка революционния метод за лечение на разширени вени, наречен склеротерапия под ултразвуков контрол (USG – Ultrasound Guided Sclerotherapy).

С помощта на свръхмодерен ултразвуков апарат докторът локализира проблема и с много тънка игла инжектира вещество под формата на пяна, което неутрализира болната вена, както и разклоненията й. Инжектирането отнема едва няколко секунди, а цялата процедура – не повече от 2-3 минути и пациентът може да си тръгне веднага.

Болният не се подлага на анестезия и не се хоспитализира. Промените настъпват още с инжектирането, но крайният резултат е видим след 2-3 седмици. Специалистът идва почти всеки месец, за да диагностицира и лекува пациенти. Стотици са вече излекуваните, между тях много лекари.

Идват много пациенти и от други страни, които са чули за метода. Безболезнеността и над 95% успеваемост кара много болни да предпочитат това лечение пред хирургичната намеса, която не гарантира пълното отстраняване на проблема за разлика от склеротерапията.

Свързани статии

Самият д-р Галили прилага техниката вече 12 години и има над 25 000 пациенти, на които е помогнал. Изучаването на начина за лечение изисква солидна професионална подготовка и опит в образната диагностика.

Израелският лекар е преминал обучение за работа с ултразвук няколко години преди да направи специализацията в Америка.

„Ако не бях имал възможността да се обучавам на работа с ултразвуков апарат и да практикувам 3 години в Израел, трябваше да посветя 7 години, за да специализирам образна диагностика преди да изучавам тази процедура. Това е една от причините да има толкова малко лекари, практикуващи метода. Склеротерапията под ултразвуков контрол изглежда много лесен метод за лечение, но изисква голяма концентрация и прецизност. Инжектирането на веществото във вената е като да стреляш със снайпер“, споделя докторът.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Иван ( преди 9 години )
Някой може ли да каже мнение след лечение при него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар