Здраве и красота

Какви рискове крият нелекуваните настинка и грип?

Загуба на слух

25.10.2013г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Колко опасни могат да бъдат настинките и грипът? Често кихането, подсмърчането и дискомфортът в гърлото се отлага да бъдат лекувани навреме. Решавате, че с аспирин и чай може да победите неразположенията, но често те стават по-изявени и след тях нерядко настъпват усложнения. Ето някои нежелателни последици от грипа и настинката, когато те не се лекуват навреме.

Нарушения на слуха

Когато налице е настинка или грип, често чувате приглушено. Усещайки първите неразположения, е добре да се обърнете към лекар, да споделите, че освен останалите симптоми на настинка, ушите ви са заглъхнали. Ако не се обърне навременно внимание на заглъхналите уши, този проблем може да се задълбочи.

Пациентът обикновено усеща нещо като налягане, подуване. Често приглушеното чуване отминава с настинката или грипа, но винаги е добре да обърнете внимание и на този проблем.

Синдром на Гилен-Баре

Сравнително рядко, но грип или настинка биха могли да отключат това състояние. Това е автоимунно заболяване, което засяга мускулната сила, започвайки от краката. Въпреки че настъпва в следствие на настинка или патологични причинители, този синдром не се предава от човек на човек. Проблемът е лечим, но отнема време.

Миокардит

Също рядко, но миокардитът може да е в следствие на настинка или грип. Представлява възпаление и разрушаване на тъканите на сърдечния мускул и може да доведе до бърза сърдечна недостатъчност. Симптомите, подсказващи за това състояние са затруднено дишане, натрупване на течност около глезените и болка в гърдите при дишане.

Синдром на Рей

Наблюдава се както при деца, така и при възрастни. Това е състояние, което води до възпаление на черния дроб и отичане на мозъка в следствие на прием на аспирин при вирусно заболяване. Когато навреме се назначи адекватно лечение, пациентът се възстановява бързо. При забавяне на лечението може да доведе и до смърт или трайни увреждания.

Спонтанен аборт

Тежките вирусни заболявания и настинки крият риск за бебето по време на бременност. Когато почувствате неразположения като болки в тялото, гърлото, отпадналост, висока температура, веднага се консултирайте с лекар. Попитайте го дали е добре да бъдете ваксинирана с ваксина против грип.

Свързани статии

Енцефалит или менингит

Енцефалитът е вирусно възпаление на мозъчната тъкан, а менингитът е възпаление на обвивката на главния и гръбначния мозък. Ваксини и различни вирусни състояния могат да отключат тези проблеми.

Първите симптоми са тежко главоболие, дразнене от светлина, скованост на врата, висока температура, понякога припадъци. В повечето случай хората се възстановяват, но има случай, които завършват и със смърт.

Загуба на обоняние

Грипът и настинката могат да доведат до загуба на обоняние. Често когато грипът повтори дни след неговото отшумяване, при погрешно поставена диагноза може да загубите обонянието си за известен период от време.

Когато боледувате е нормално до някаква степен да не усещате както трябва миризмата и вкуса на храната, но това неразположение е нормално да отшуми с болестта, а не да продължи след нея.

Обърнете внимание на здравето си! Пийте повече витамини, пресни сокове, консумирайте плодове, зеленчуци и не предприемайте самолечение, когато ви застигнат грип или настинка.

Коментирай