Здраве и красота

Какво може да облекчи газовете и подутия корем?

Чай от копър

23.10.2013г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Подутият корем, газовете, болките в стомаха, обикновено вървят заедно и са в следствие на прием на различни медикаменти, консумирането на пикантни храни, тестени закуски и сладкиши, стрес и други.

Освен газовете, които са основният проблем, често страдащият има лош дъх, обложен език, подут корем, стомашни болки. Първото и основно нещо, което в бъдеще може да предотврати повторната поява на газове е да обърнете внимание кои храни и напитки се отразяват неблагоприятно на храносмилателната функция.

Ако вземате лекарства и промените са настъпили в следствие на тяхното приемане, информирайте вашия лекар за състоянието си. В останалите случай има някои храни и напитки, които могат да облекчат неразположението ви.

Джинджифил

Джинджифилът помага при храносмилателни проблеми. Може да намали гаденето, коремните болки и газовете. Добавяйте го в малки количества, пресен или сушен, към чай, сладкиши, супи, ястия, сосове.

Ким

Кимът обикновено се свързва с приготвянето на различни солени бисквити, но той успешно намалява нежеланите газове в корема. Сдъвквайки няколко зрънца ким, ще облекчите спазмите. Може да го добавяте и към чай, като изчакате водата да заври, поставите няколко зрънца ким и след това оставите няколко минути да се запарят с чая.

Чесън

Когато имате газове в стомаха, добавете към храната малко количество чесън, за предпочитане е пресен, но тъй като вече сме в сезон, в който консумираме стар, използвайте такъв. Чесънът може да помогне и за подобряване на дъха ви, защото има противогъбично действие. Лошият дъх се причинява именно от гъбички, които се развиват в устната кухина. Както се казва, клин клин избива, затова след чесъна трябва и нещо, което пък да премахне неговата миризма.

Копър

Вероятно сте чували, че на бебетата се дава чай от копър, който успокоява коликите. Направете си отвара от копър и я пийте по няколко пъти на ден. Може да добавите свежата подправка към салати, ястия, зеленчукови сокове.

Свързани статии

Ябълков оцет

Използва се за лечение на нарушено храносмилане и може да помогне за намаляването на газовете. В чаша с вода разтворете 2 супени лъжици оцет, разбъркайте и изпийте.

Асафедита

Може да бъде намерена под формата на прах. Това е корен на диво тропическо растение. Подпомага обмяната на веществата и може да бъде добавяна като подправка към супи, сосове, основни ястия.

Кардамон

Приятна подправка, която ускорява процеса на храносмилането, облекчавайки стомашните газове. Добавете го когато готвите или към любимия чай.

Не забравяйте и за ароматната канела и освежаващата мента.

Коментирай
Свободно време