Здраве и красота

Най-честите причини за липсата на месечен цикъл

Миома и...

31.10.2013г. / 12 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

На всяка жена се е случвало да има месец или поредни месеци, в които не само да има промяна в датата на месечния цикъл, но и той изобщо да не настъпи. Дамите, които са в детеродна възраст и с партньор до себе си, първоначално решават, че очакват бебе. Невинаги липсата на цикъл е свързана със забременяване. Има редица причини, които могат да доведат до това като:

Нарушения в храненето, като анорексия невроза

Хранителни разстройства, рязка загуба на тегло, прекомерни физически упражнения, неправилна диета. Крайната загуба на тегло и повишена физическа активност могат да попречат на менструацията.

Ендометриоза

Заболяване на женската полова система, което по-често се среща при младите жени. При нея тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея, обикновено в други органи в областта на таза. Може да доведе до болезнена менструация, безплодие, липса на менструация.

Миома

Миомите на матката са неракови образувания на матката. Лечими са. Симптомите, които подсказват за наличието на миома са тежък менструален цикъл, кървене не в нормалното за това време, липса на менструация.

Свързани статии

Синдром на поликистозни яйчници

Това общо хормонално нарушение може да предизвика малки кисти около яйчниците и да доведе до нередовен месечен цикъл.

Преждевременна яйчникова недостатъчност

Тя се наблюдава, когато яйчниците загубят нормалната си функция, най-често преди 40-годишна възраст на жената. Жените с преждевременна яйчникова недостатъчност имат нередовен месечен цикъл или липсва такъв.

Тазова възпалителна болест

Това е инфекция на репродуктивните органи, която може да доведе до нарушения в месечния цикъл.

Винаги щом установите забавяне или пропускане на месечния ви цикъл е добре да се консултирате с лекар.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
li239 ( преди 10 години )