Здраве и красота

Защо кестените са полезни за здравето?

Консумирайте от тях винаги, когато можете

11.11.2013г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Есента е сезонът на кестените, на конския кестен и на другия, който наричат сладък и се яде. Освен, че кестените имат приятен вкус, са богати и на ценни хранителни вещества. Независимо как предпочитате да ги консумирате – сварени или печени, те съдържат по-малко мазнини в сравнение с ядките.

Защо кестените са толкова полезни?

Най-напред те се грижат за здравето на храносмилателната система, защото са богати на фибри. Диетичните фибри са познати като разтворими и неразтворими.

Разтворимите фибри задържат водата и дават усещане за ситост след консумацията на кестени. Те образуват гел текстура и именно тя създава усещането за ситост. Освен това регулират нивата на холестерола и кръвната захар. Неразтворимите фибри ускоряват храносмилателния процес като помагат да намалите запека и да регулирате дейността на червата.

Богати са на въглехидрати

Повечето ядки са с ниско съдържание на въглехидрати. В 120 грама кестени се съдържат 45 грама от тях. Организмът ви се нуждае от въглехидрати, тъй като те са важни за функцията на нервната система и дават енергия на тялото ви. Въглехидратите биват сложни и прости. В кестените се съдържат сложни въглехидрати. Те се усвояват по-бавно, което ви дава енергия за по-продължително време.

Свързани статии

Богати са на витамини

Кестените съдържат витамин B6, а също така фолиева киселина, тиамин и рибофлавин. Освен, че дават енергия на тялото ви, кестените се грижат за красотата на кожата и подобряват мозъчната функция.

Намаляват риска от заболявания

Кестените имат високо съдържание на манган. Това е минерал – антиоксидант, който се бори срещу свободните радикали. Намалява риска от рак и сърдечни заболявания. Манганът участва и в производството на съединителната тъкан и съсирването на кръвта.

Правят костите по-здрави

Кестените съдържат и добри количества мед, който повишава здравината на костите, помага при образуването на червените кръвни клетки и засилва имунната система. Кестените съдържат 20% от препоръчителната дневна доза на минерала мед.

Коментирай