Здраве и красота

Билки за по-добра памет и концентрация

Розмарин и градински чай

08.11.2013г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Често загубата на памет се свързва с напредването на възрастта. Забравянето на имена, дати, факти, невинаги е задължително да бъде обвързано с годините на човек. Има редица фактори, които оказват влияние върху това колко паметливи сте като инсулт, стрес, депресия, нараняване на главата, хранителен дефицит и други.

Освен мозъчната гимнастика като четене на книги, решаване на ребуси и всякакви други мисловни игри, има няколко полезни билки освен гинко билоба, които ще подобрят вашата концентрация и памет. Приемайте ги под формата на чай или хранителни добавки.

Женшен

Според изследвания пиенето на чай от женшен може значително да подобри влошената памет. Женшена е вторият по важност след гинко билоба, който подобрява мозъчната дейност и забавя стареенето на мозъчните клетки. Често в аптечната мрежа ще срещнете комбинация от гинко билоба и женшен за добра и силна памет.

Розмарин

Розмаринът е повече от ароматна подправка, която се използва при приготвянето на различни меса (най-често). Освен, че заздравява косата, чай от розмарин се използва и за подобряването на паметта. Билката има антиоксидантни свойства и неутрализира свободните радикали. В ароматерапията маслото от розмарин може да намали нивата на кортизол, да облекчи стреса и да подобри концентрацията и паметта.

Свързани статии

Градински чай

Специалистите смятат, че градинският чай има активни съставки, стимулиращи химикали, които подобряват връзките в мозъка. Употребата на градински чай има положителни резултати и при пациенти засегнати от болестта на Алцхаймер.

Зелен чай

Зеленият чай също е богат на антиоксиданти както гинко билоба и розмарина. Пиенето на зелен чай в сутрешните и следобедни часове ще ви направи по -бдителни и ще ви помогне да се концентрирате. Друго любопитно нещо свързано с тази билка е, че според учените тя помага за производството на мозъчни клетки.

Радиола розея (златен корен)

Тази билка се използва за лечението на различни болести. Облекчава депресията, благоприятства менталните функции. Подобрява паметта и способността да запомняте по-лесно и за по-дълго време. Намалява умствената умора и се грижи за здравето на сърцето.

Коментирай