Здраве и красота

Дафиновият лист помага при диабет

И много други заболявания

21.12.2013г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Дафиновият лист се използва от хората в продължение на векове. В наши дни той намира по-широко приложение в кулинарията, може би защото по-малко се знае за неговите ползи за здравето на човек. Освен, че спомага за спокоен сън, успокоява раздразнената кожа, помага при бъбречни проблеми, богат е на витамин C, А и на B-комплекс. Вижте кои са останалите ползи, които ще ви накарат да го използвате по-често.

Помага при лечението на диабет

Установено е, че дафиновите листа имат положителен ефект при лечението на диабет тип 2. Те спомагат за намаляването на нивата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите. Листата са богати на антиоксиданти и това помага на организма да регулира нивата на инсулина.

Има положителен ефект върху храносмилането

Дафиновият лист спомага за това храносмилателната система да работи по-добре. Облекчава стомашните киселини и газове. Пиенето на чай, към който сте добавили и едно две дафинови листенца, може да ви помогне, когато страдате от запек и подут корем.

Богат е на фолиева киселина и редуцира менструалните проблеми

Освен, че са богати на фолиева киселина, което е важно за всички жени, които очакват бебе, дафиновите листа могат да нормализират нередовната менструация. Добавяйте от тях към любимия си чай.

Помагат при косопад и пърхот

Тези неприятни козметични проблеми могат бързо да бъдат облекчени, ако изплаквате косата си всеки път след миене с отвара от дафинов лист. Друг лек, който може да пробвате е да намажете масло от дафинов лист върху скалпа и да оставите да подейства 30 минути. След това измийте косата си както обикновено.

Грижи се за здравето на сърцето

Дафиновите листа са богати на фитонутриенти, които предпазват сърцето от сърдечносъдови заболявания. Те съдържат ценни вещества като рутин и кафеена киселина, които подобряват функцията на сърцето. Ако имате сърдечни проблеми или сте прекарали инсулт, добавяйте листа от това растение към ястията или чая.

Свързани статии

Помага при настинка и грип

Дафиновият лист е още една билка, която може да намали симптомите на настинка и грип. Има доказани ползи при респираторни проблеми. Може да правите инхалации с дафинов лист и отново да го добавяте към билковите чайове.

Намалява болката

В аптечната мрежа и биомагазините може да намерите етерично масло от дафинов лист. Нанасяйки го с масажни движения, ще облекчите болките при навяхвания, артрит, ревматизъм, както и общите болки. Маслото има противовъзпалителни свойства и стимулира кръвообращението. Може да се прилага върху кожата или да се приема перорално разтворено във вода.

Намалява риска от появата на рак

Благодарение на кафеената киселина, кверцетините и катехините, дафиновият лист осигурява известна защита срещу различните видове рак. Освен това полезните вещества в него могат да ограничат разпространението на раковите клетки.

Коментирай
Свободно време