Здраве и красота

Дюлите помагат при сутрешно гадене и други здравословни проблеми

Консумирането на дюли се препоръчва и при пациенти с анемия

04.12.2013г. / 09 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Дюлята е плод с приятен аромат, с приятен вкус, когато е добре узряла. Тя е нискокалорична, в 100 г от нея се съдържат около 57 калории. Има богато съдържание на полифеноли, фибри, витамини и минерали, кафеоилхинова киселина, етерични масла и други.

Съдържащите се в дюлята съединения като например танините изграждат защита на лигавицата на дебелото черво, защитавайки го от появата на възпалителни процеси, рак и дивертикулит (разширение на чревната стена). Плодът е подходящ за намаляване на телесното тегло и за намаляване на нивата на така наречения лош холестерол. Зрелите дюли имат висока концентрация на витамин С, като 100 грама от плодовете осигуряват 15 мг или 25% от дневната препоръчителна доза.

Витамините в дюлите помагат за премахването на свободните радикали, намаляването на възпалителните съединения и подсилват имунната система. Дюлите са добър източник и на мед, желязо, калий и магнезий, както и витамин B комплекс. Най-често те се консумират под формата на компоти, сладка, сокове или в сурово състояние.

Какви ползи носят за здравето?

Дюлята е известна като природен лек, който помага и облекчава неразположенията при редица заболявания. Приемана под формата на пресен сок, дюлята може да помогне при лечението на панкреасна недостатъчност. Консумирайте три пъти дневно пресен сок от добре узрели дюли.

Свързани статии

Според скорошно изследване, проведено от японски учени, корите на плода са богати на антивирусни вещества, които потискат растежа на микроорганизмите предизвикващи хепатит А, В и С. Учените препоръчват за стимулиране на чернодробната функция в продължение на поне месец да се консумират дюли или пресен сок приготвен от тях.

Дюлевият сок има доказани лечебни свойства и при хора страдащи от хемороиди, диария и маточно кървене. Ако страдате от колит, пригответе си дюлев сок, към който добавете малко мед.

За тези дами, които очакват бебе, е добре да знаят, че няколко парченца дюля могат да намалят симптомите на сутрешното гадене.

Според изследвания витамин B17, който се съдържа в дюлите, заедно с други ценни вещества може да ограничи развитието на раковите клетки, без да засяга здравите.

Консумирането на дюли се препоръчва и при пациенти с анемия.

Коментирай