Здраве и красота

Рискови фактори за рак на гърдата

Семейна обремененост и...

20.11.2013г. / 13 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ракът на гърдата е едно от най-честите заболявания при жените. Заболяването възниква въз основа на редица фактори. Редовните прегледи при мамолог и запознаването с рисковите фактори могат да се окажат превантивна мярка и да помогнат за предотвратяването или откриването на заболяването в ранен стадий, което е много важно за успешното му лечение

Тези фактори са свързани с по-висок риск от появата на рак на гърдата, но те невинаги могат да бъдат пряка причина за възникването на заболяването. Защо е важно да се обърне внимание на рисковите фактори? Те могат да ви помогнат да промените начина на живот, който водите. Да бъдат като червена лампичка за тези жени, които пропускат мамографските прегледи или тези, които никога до този момент не са си правили такива.

Напредване на възрастта. Рискът от появата на рак на гърдата се увеличава с напредването на възрастта.

Семейна обремененост. Ако вашата майка, баба, сестра са преминали през това заболяване, особено в по-ранна възраст, рискът от рак на гърдата се увеличава. Но въпреки това има много жени, диагностицирани с рак на гърдата, които не са имали фамилна обремененост. Ето кои са най-честите други рискови фактори.

Ако сте имали заболяването в едната гърда има повишен риск от поява на заболяването и в другата гърда.

Генни наследствени мутации. Някои генни мутации увеличават риска от рак на гърдата и това може да се предава от родители на деца. Най-често срещаните генни мутации са познати като BRCA1 и BRCA2. Те могат да увеличат риска от рак на гърдата или друг вид рак, но това не означава, че човек с такъв тип генна мутация непременно ще заболее от рак.

Свързани статии

Излагане на радиация. Ако сте претърпели някакво радиационно облъчване през детството, в млада възраст или в по-късен етап от живота си, това може да увеличи риска от поява на рак на гърдата.

Затлъстяване и наднормено тегло. Наднорменото тегло води до редица здравословни проблеми, които не изключват и рак на гърдата.

От значение и кога е била първата менструация на момичето и кога настъпва менопаузата при жената. Рискови групи са тези, чийто първи цикъл е настъпил преди 12-годишна възраст и настъпването на менопаузата в по-късна възраст след 55 години. Също така хормоналните препарати, които се приемат през менопаузата за облекчаването на редица неразположения свързани с нея, също увеличават риска от рак на гърдата.

Нездравословният начин на живот като липса на витамини, неправилно хранене, употреба на алкохол, стрес, депресия, липса на физическа активност, също оказват негативно влияние върху женското здраве.

Коментирай
Свободно време