Здраве и красота

Консумацията на ядки удължава живота

Хапвайте по-често от тях

02.12.2013г. / 10 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Ядките са полезна храна не само когато спазвате диетични режими. Те са богати на протеини, фибри, витамини от групата B. Те са идеалната храна в моменти, в които изпитвате глад. Последни проучвания показват, че ядките са една от храните, които могат да ви донесат дълголетие.

С колко години ядките удължават живота учените все още не са открили, но отбелязват как точно работят в полза на човешкото здраве. Те са с високо съдържание на ненаситени мазнини и антиоксиданти, за които се смята, че са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Учени от Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School изследвали хранителните навици и здравословното състояние на повече от 42 000 мъже и повече от 76 000 жени. От тестовете са били изключени тези хора, които са претърпели сърдечни проблеми, инсулт или рак. Те били помолени да направят част от хранителния си режим ядки като кашу, орехи, бадеми, лешници, кедрови ядки, фъстъци.

Резултати от проучването, които са публикувани в New England Journal of Medicine показали, че редовната консумация на ядки намалява вероятността от смърт причинена от различни заболявания и особено от рак, сърдечни заболявания и заболявания на дихателните пътища.

Специалистите констатирали, че при тези хора, които консумират седем или повече пъти седмично от полезните ядки, се намалява рискът от смъртност с 20%, отколкото при останалите, които не консумират от тях.

Проучването доказва, че ядките не само помагат за по-дълъг живот, но като цяло подобряват здравословното състояние. Те помагат за намаляването на холестерола, за намаляването нивата на кръвната захар и се препоръчват на тези, които страдат от затлъстяване или искат да свалят излишни килограми.

Коментирай