Здраве и красота

Защо са полезни сладките картофи?

Богати са на витамини и минерали

27.11.2013г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Сладките картофи са една чудесна и полезна храна, за която се знае малко и вероятно не само заради специфичния си вкус се и консумират по-рядко. Те могат да бъдат приготвяни на салати, супи, да бъдат част от вашите разкрасителни маски за лице и т. н. Зеленчукът има редица ползи за здравето. Това са само част от тях, които ще ви накарат той да стане ваша любима храна.

Сладките картофи имат приятен и сладък вкус, като техните захари се освобождават бавно в кръвта, което ги прави идеален източник на енергия. Сладките картофи изобилстват от витамин B6, който помага за предотвратяване натрупването на хомоцистеина.

Това е вид протеин, който в малки количества е важен за предотвратяването на дегенеративни и сърдечни проблеми. Натрупването му в кръвта може да доведе до редица заболявания. Благодарение на витамин B6 се поддържа балансът на този протеин.

Освен на витамин B6, сладките картофи са добър източник и на витамин C, който е важен за подсилване на имунната система, особено през есенно-зимните месеци. Витамин C помага и за заздравяването на рани, поддържа кожата млада и еластична, помага на тялото да се справи със стреса и играе важна роля във формирането на костите и зъбите.

Свързани статии

Сладките картофи доставят на организма и достатъчно количество витамин D, който също е важен за нормалната функция на имунната система и общото здраве. Витамин D играе важна роля в редица процеси, които протичат в телата ни, като помага за изграждане на здрави кости, помага за здраво сърце, нерви, важен е за кожата и зъбите, а също така и за щитовидната жлеза.

За да си набавите необходимия дневен прием на желязо, хапвайте по-често от сладките картофи. Желязото е необходимо, за да имате достатъчно енергия, за да може организмът ви да произвежда червени и бели кръвни клетки, да бъдете устойчиви в моменти на стрес, за метаболитните функции и други.

Сладките картофи са богати и на магнезий и калий. Двата елемента са важни за поддържането на здрави артерии, сърце, кости, мускули и нервна система (магнезий). Освен това те контролират и подпомагат дейността на бъбреците (калий). Каротеноидите, които се съдържат в тях помагат за укрепването на зрението. Те са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазването от рак и други болести.

Коментирай