Здраве и красота

Лошото състояние на косата може да се дължи на здравословен проблем

Когато косата е суха, накъсана и без блясък...

25.11.2013г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Красивата и лъскава коса се нуждае от постоянни грижи. Често, въпреки че купувате качествена козметика за коса, тя изглежда вяла, загубила своя блясък или дори капе. В тези моменти тялото ви се опитва да подскаже, че има някакъв друг здравословен проблем.

Често недоброто здраве си личи именно по състоянието на кожата, косата и ноктите. Ето и кои са най-често срещаните неразположения, за които състоянието на косата може да подскаже.

Когато косата е суха, накъсана и без блясък

Възможно е това да е в следствие на боядисване, третиране с маша, сешоар, козметика, която не подхранва достатъчно косъма и т. н. Лошото състояние на косата може да се крие и в начина на хранене. Липсата на витамини като витамин E и витамин A, липсата на желязо и други важни протеини и минерали може да влоши състоянието на косата.

Пърхот

Неприятен козметичен проблем, който подсказва за други кожни заболявания като псориазис, екзема. Пърхотът често се появява и при прекалено отделяне на себум от кожата. От друга страна прекаленото омазняване на скалпа може да подсказва за хормонални нарушения. Неврологични заболявания, лоша хигиена и стрес също могат да са фактор за възникването на пърхот.

Свързани статии

Изтъняване на косата

Всеки косъм има определена плътност. Ако забележите изтъняване на косъма, това може да подсказва за проблем с щитовидната жлеза.

Бели коси

Те невинаги са свързани с генетично предразположение към побеляване на косите. Специалистите често свързват и стреса с появата или преждевременното побеляване на косата.

Косопад и оплешивяване

Около 90% от мъжката плешивост е генетична. При дамите хормоните по време на бременност и след това и по време на менопаузата могат да бъдат причина за интензивен косопад. Загуба на тегло, стрес, проблеми с щитовидната жлеза и някои медикаменти също могат да са отговорни за загубата на косата.

Коментирай