Здраве и красота

Здравето на майка ви определя и вашето здраве

Кога ще настъпи менопаузата

28.11.2013г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Анджелина Джоли. Снимка: Reuters

Анджелина Джоли. Снимка: Reuters

Начинът на живот, който води всеки от нас, се отразява на здравето ни. Въпреки всички фактори като диета, стрес, хранене, употреба на алкохол, цигари и т. н., специалистите отбелязват, че всяка дама трябва да обърне внимание на здравето си, защото е много вероятно голяма част от заболяванията, които има майка й да се проявят и при нея.

Кога ще настъпи менопаузата

Изследвания показват, че настъпването на менопаузата при жената се определя 85% от гените й. По-голямата част от дамите влизат в перименопауза между 39 и 51-годишна възраст. Като общо правило вашият цикъл ще започне да намалява и спира около тази възраст, в която се е случило и при майка ви. Но има редица фактори като начина на живот и тютюнопушенето, които могат да доведат менопаузата по -рано.

По-висок риск от рак на гърдата

Вероятно сте забелязали, но при преглед при мамолог специалистът винаги ви пита дали майка ви е боледувала от рак на гърдата. Задават ви този въпрос, защото 5 от 10 на сто от случаите на рак на гърдата са наследствени. Когато майката е преминала през това заболяване, рискът и дъщерята да се разболее от рак става по-голям. Така наречените дефектни гени BRCA1 или BRCA2, могат да повишат риска от заболяването с до 60% . Но не винаги жени, чийто майки са заболели от рак са се разболявали от коварната болест, а също така при много от случаите на рак жените нямат роднина от първа степен боледувал от заболяването.

Остеопороза и фрактури

Ако майка ви е развила остеопороза или има други костни проблеми, трябва да обърнете внимание и на здравето на вашите кости. Костната структура е силно повлияна от наследствеността. Хранете се с храни, богати на калций, калий и магнезий. Намалете консумацията на алкохол и тютюнопушенето.

Свързани статии

Ревматоиден артрит и артроза

Това е автоимунно заболяване, което има силен генетичен компонент. Ако вашата майка или друг роднина от първа степен има това заболяване, рискът от появата му при вас се покачва с 50%.

Мигрена

Ако майка ви страда от мигрена, вероятността при вас да се прояви този проблем е около 70-80%. Мигрената е състояние, което се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Също така честотата на проявление на мигрената, нейната интензивност и продължителност зависят от фактори като хормонални промени, стрес, тегло, физическа активност, диета и хранене.

Коментирай