Здраве и красота

Противозачатъчните хапчета крият риск за очите

Кои са страничните ефекти от приема им?

28.11.2013г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Противозачатъчните хапчета са един от най-често използваните начини за предпазване от нежелана бременност, но също така са медикаменти, които се приемат при синдром на поликистозните яйчници. Сред страничните ефекти от употребата им са леко повишаване на телесното тегло, гадене, главоболие и други.

Последни проучвания сочат, че може да има връзка между приема на противозачатъчни и глаукома в по-късен етап от живота на жената. Учените смятат, че медикаментите могат да намалят защитните нива на естрогена.

Свързани статии

Клетките в окото са естрогенни рецептори. През последните няколко години специалистите търсят връзка между намаляването на естрогена при жените с напредването на възрастта и повишения риск от глаукома. Заболяването бавно засяга очния нерв и най-често се проявява след 40 годишна възраст. В направените тестове учените са наблюдавали 3406 жени над 40-годишна възраст.

Тестовете показали, че тези жени, които са приемали противозачатъчни повече от три години имат по-висок риск да бъдат диагностицирани с глаукома. Разбира се на този етап е рано да се поставят крайни изводи, което означава, че дамите могат да продължават да приемат контрацептивите според указанията на наблюдаващия ги лекар. Специалистите съветват да се правят всяка година очни прегледи и тестове за глаукома, които са бързи и безболезнени.

Коментирай