Здраве и красота

Кои храни са богати на желязо?

Броколи, тахан...

03.12.2013г. / 13 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Балансираното хранене е съществено важно, за да могат всички процеси в тялото да протичат по нормален начин. Важна хранителна съставка е желязото. Дефицитът на този така важен елемент може често да бъде разпознат . Симптомите, които подсказват за намален прием на желязо са загуба на енергия, световъртеж, бледа кожа и нокти и други.

Когато в организма ви липсва желязо, това може да доведе до анемия. Според Health Link British Columbia мъжете се нуждаят от около 8 мг желязо на ден, а жените от 18 мг. За бременните препоръчителният дневен прием е 27 мг.

Голяма част от хората не знаят как да се хранят и кои храни да направят част от тяхното дневно меню, за да поддържат необходимите нива на желязо и да намалят риска от дефицит. Ето списък на някои от тях.

Телешки черен дроб

Има ниско съдържание на мазнини и ниско съдържание на калории. В една порция се съдържат приблизително 150 калории. В 100 г от него има 5,8 мг желязо.

Говеждо месо

Месо, богато на протеини, подходящо за диети. Съдържа големи количества витамини от групата B, витамин C и D. В 100 г от него се съдържа 2,9 мг желязо.

Пилешки гърди

Вкусна, лека и полезна храна. В 100 г пилешки гърди се съдържа 1,1 мг желязо.

Свързани статии

Сьомга

Тази риба освен вкусна, е богата на полезните омега-3 мастни киселини, които помагат да се предотврати образуването на кръвни съсиреци. В 100 г от нея се съдържат 0,7 мг желязо.

Тиквени семки

Полезни ядки, които предпазват бъбреците от образуването на бъбречни камъни. Леки на вкус, в 100 г от тях се съдържат 4,2 мг желязо.

Тъмен шоколад

Вкусните черни блокчета шоколад спомагат за намаляване нивата на холестерола и кръвното налягане. В 100 г от него се съдържат 4,1 мг желязо.

Сушени кайсии

Богати на естествени захари, те съдържат бета каротин, фибри и много други полезни хранителни вещества. В 100 г се съдържат 3,6 мг желязо.

Леща

Лещата е богата на неразтворими фибри и е подходяща храна за диети. Съдържанието на желязо в нея е 3,3 мг на 100 г.

Картофи

Картофите са храна, която също е полезна при диета. Според проучване те са подходящи, когато искате да загубите няколко излишни килограма (но трябва да ги консумирате до обяд). В 100 г се съдържат 3,2 мг желязо.

Спанак

Богат е на флавоноиди. Това са съединения, които имат антиракови свойства. В 100 г спанак се съдържат 3,2 мг желязо.

Киноа

Киноата ни дава в пъти повече фибри от повечето зърнени храни. Подходяща е и за диетични режими на хранене. В 100 г от нея се съдържат 3,2 мг желязо.

Тахан

Сусамовият тахан е вкусен и полезен за здравето. У нас той се консумира по-рядко, но лесно може да бъде намерен на пазара. В 100 г от него се съдържат 1,7 мг желязо.

Броколи

Освен, че са отличен източник на фибри, те съдържат 1,2 мг желязо на 100 г.

Коментирай