Здраве и красота

Храни, които помагат за спокоен сън

Грозде и фъстъчено масло

04.12.2013г. / 16 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Спокойният и пълноценен сън е важен за това как ще продължите да се чувствате през деня. Напрегнатото ежедневие, стресът и редица други фактори често могат да се окажат причини нарушаващи съня ви. Има определени храни, които, ако консумирате на вечеря, ще помогнат за един спокоен и пълноценен сън.

Овесена каша

Тя е чудесен източник на въглехидрати и е добър старт на деня, но и чудесна храна за вечеря. Въглехидратите в нея се освобождават бавно, но са и лесни за възприемане от организма.

Грозде

Чудесен плод, богат на захари и вещества, които помагат за регулирането на нивата на мелатонин. Консумирайте го през целия ден и разбира се вечер, за спокоен сън.

Фъстъчено масло

Вкусно, фъстъченото масло също е храна подходяща за диети и начало или край на деня. Богато е на ниацин, хранително вещество, което помага за отделянето на серотонин. Въпреки че е подходящо за диета, не бива да превишавате препоръчителния дневен прием от една две супени лъжици, тъй като е богато на мазнини.

Свързани статии

Извара

Изварата е вкусна и полезна храна. Ако спазвате диетичен хранителен режим, тя е особено подходяща. Това, което може би не знаете е, че освен богата на протеини и с ниско съдържание на мазнини, тя помага и за добрия сън. Консумирането на извара преди сън ще ви помогне да не усещате глад и да спите пълноценно.

Това става благодарение на бавно усвоимите казеинови протеини, които помагат за транспортирането на аминокиселини до мускулните тъкани през цялата нощ. Изварата съдържа и трипофан – аминокиселина, която спомага за отделянето на серотонин.

Топло мляко

Добавете към него и лъжица мед и спокойният сън вие гарантиран. Млякото освен на калций е богато и на трипофан. Това вещество помага на мозъка да регулира нивата на мелатонин, вещество отговорно за съня.

Коментирай