Здраве и красота

Защо е добре да плувате през цялата година?

Добър начин да намалите стреса и напрежението

09.12.2013г. / 15 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Има една физическа активност, която помага да релаксирате, да свалите излишните килограми и не натоварва костната система. Тя е подходящ спорт за деца, възрастни и бременни жени. Плуването! Тренировка, която се препоръчва целогодишно. Вижте защо.

Подобрява мускулната сила

Когато човек плува, използва всички мускулни групи на тялото си. Докато ритате във вода с крака, ръцете дърпат тялото напред. Стягат се както бедрата, ръцете и гърбът, така и коремът. Плуването е едно от най-добрите аеробни упражнения.

Плуването не натоварва костната система, затова е подходящ спорт за много хора с гръбначни и други изкривявания, както и за бременни жени.

Намалява възпалението

Много специалисти препоръчват плуването като физическа активност за укрепване на сърдечния мускул. Освен това редица изследвания показват, че плувайки, човек може да намали възпалението, което предизвиква атеросклероза. Намаляването на възпалението в кръвоносната система води до намаляването на прогресии на заболяването в други области на тялото.

Свързани статии

Помага да свалите излишните килограми

Плуването е един от най-приятните начини за сваляне на килограми. В зависимост от това дали сега започвате да се занимавате със спорт или сте решили да разнообразите посещенията във фитнес залата с плуване, вие сами ще си определите и интензивността на тренировката. Колко калории ще загубите в плувния басейн? За 10 минути плуване в стил брус губите 60 калории, 80 калории ще изгори плуването по гръб, свободният стил изгаря 100 калории, а бътерфлай 150 калории.

Плуването е подходяща активност за хора страдащи от индуцирана астма

За разлика от тренировките в спортната зала, където въздухът е сух, плуването позволява на трениращия да вдишва влажен въздух. Проучвания показват, че плуването не само облекчава неразположенията при астма, но и подобрява общото състояние на белите дробове. Плуването учи как да се диша правилно и намалява тежестта на симптоми като хъркане, хрипове и други.

Добър начин да намалите стреса и напрежението

Водата има релаксиращ ефект. Приятното чувство, което изпитвате докато сте в нея намалява напрежението, което сте натрупали през деня. Ако пък започвате деня си с тази тренировка, това ще ви зареди с много енергия и позитивизъм. Плуването има медитативно действие – дишате дълбоко, изпитвате релаксация.

През топлите месеци не пропускайте почивката на море, където също ще имате необходимите условия за плуване. Солената вода ще направи косата и кожата ви по-красиви. Тя има лечебно и успокояващо действие и доказано помага за облекчаването на редица кожни проблеми, а също така и алергични реакции. Солената вода също така помага на кожата да запази влажността си, има детоксикиращ ефект и насърчава образуването на нови кожни клетки.

Според австралийско проучване плуването може да ви направи и по-умни. В тестовете са били наблюдавани деца, които посещават тренировки по плуване. Оказва се, че активно плуващите деца по-лесно овладяват езиковото развитие, двигателните функции, изграждат своята увереност.

Ако искате да живеете по-дълго, плувайте! Като цяло физическата активност подобрява общото здравословно състояние и спортът е път към дълголетието. Но според последни тестове плуването е най-добрата физическа активност, която може да ви помогне да се радвате на по-дълъг и здрав живот.

Коментирай