Здраве и красота

5 навика, които смятаме за полезни, но не са

Каква е истината?

12.12.2013г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Тютюнопушенето, злоупотребата с алкохола и наркотиците са всеизвестните „убийци“ на нашето здраве. Няма човек, който да не знае това. Но съществуват и „тихи убийци“, за които не подозираме, че могат да оказват вредно влияние върху нашия организъм. Често това са вещества или практики, смятани дори за полезни, с които без да искаме може да си навредим.

Мнозина ще се изненадат колко пагубни за здравето могат да се окажат някои практики, които повечето смятат за полезни.

1. Пиенето на диетични газирани напитки

Диетичните напитки се предпочитат от мнозина като здравословна алтернатива на захарозата в традиционните напитки. Добре е да се има предвид, обаче, че те съдържат вредни заместители на захарта (подсладители), които повишават рисковете от развитие на рак. Подсладителите създават изкуствено усещане за загуба на тегло, освен това предизвикват постоянна жажда, което води до увеличаване на тяхната консумация. Така проблемът може да се задълбочи и да влоши здравословното ни състояние.

Свързани статии

2. Лоша поза

В днешно време работата на бюро в седнало положение е широко разпространен проблем, що се отнася до лошата поза, която заемаме през дългия работен ден. Обикновено за физическата ни активност е или сведена до минимум в продължение на часове, или е една и съща всеки ден. Това може да доведе до проблеми с гръбнака, ставни изменения, мускулни болки и др. За да се справим с този проблем е добре да обръщаме повече внимание на двигателната си култура. Всички знаем колко е полезно спортуването и поддържането на добра форма.

3. Гледане на новини

Откажете се от ежедневното, редовно и задълбочено следене на новините. Изследванията показват, че стресът от прекаленото вглъбяване в стресиращата обстановка, която новинарският поток ни предоставя, е пагубен за здравето и е основен фактор, който увеличава риска от инфаркт и инсулт толкова, колкото тютюнопушенето и употребата на алкохол.

4. Взимането на витамини

Често си мислим, че подпомагаме организма и имунната си система, като приемаме изкуствени добавки или витамини. Това, обаче, не е съвсем вярно. Човек получава почти цялото необходимо количество витамини, от което има нужда, чрез храната. Вземането на витамини, от които реално организмът няма нужда, увеличава риска от по-нататъшното развиване на болести като сърдечна недостатъчност, белодробни проблеми или дори рак.

5. Носенето на прекалено тесни дрехи

Стегнатият стил може да предизвика притискане на съдове и влошаване на кръвооросяването. По този начин се нарушава функцията на органите. Прекалено стегнатото бельо при мъжете може да доведе до намаляване нивата на тестостерона. Отказът от носене на по-стегнато бельо може да е причина дори за гастро-интестинални проблеми, като киселинен рефлукс, например.

Коментирай