Здраве и красота

Вредна ли е ноктопластиката за ноктите ви?

Гелът за нокти е удобен и бляскав вариант, но струва ли си?

11.12.2013г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

В натовареното ежедневие на днешната жена рядко се намира време за маникюр всяка седмица. А външният вид на ръцете е от особено значение. Те са едно от първите неща, които ни представят в обществото. Нещо като визитната ни картичка. Затова е от голямо значение да бъдат забележителни.

За онези, които нямат време за честа поддръжка на маникюра, подходящ e гелът за нокти. Издържа до 2-3 седмици, не е необходимо да правите нищо за поддържането им, можете да вършите всички ежедневни дейности. Има обаче някои негативни ефекти, които тези процедури могат да нанесат на вашите нокти.

Ето някои от тях:

Свързани статии

Понякога състоянието на ноктите може да е израз на някакво заболяване, за което не подозираме. Когато са покрити с гел за нокти или шилак, който стои върху ноктите дълго време, това може да възпрепятства проявата на симптоми по ноктите. Ако има такива, това ще се разбере едва след като изкуственият маникюр бъде премахнат. Така че, покриването на ноктите ви за по-продължително време може и да не е много добра идея.

Процедурата по отстраняването на този тип маникюр е доста агресивна към ноктите. За да се премахне е нужно ноктите да се потопят за известно време в ацетон за разтваряне на гела. След това остатъците от лак се изстъргват с метална шпатула от основата на кожичките на нокътя, което е доста вредно и често изтънява повърхността на нокътната плочка.

В някои по-тежки случаи могат да се получат дори инфекции. Освен изтъняване на нокътя, може да се получи отлепване на нокътната плочка или дори стафилококова инфекция. Тази бактерия е упорита и понякога е резистентна към антибиотичното лечение, затова е добре да направите всичко възможно да я избегнете. В допълнение към стафилококовата инфекция ожулванията по ноктите и кожичките могат да благоприятстват развитието на гъбична инфекция.

Повечето лекари дерматолози препоръчват да се въздържате от честата употреба на подобни процедури. Все пак, ако ви се наложи от време на време да разкрасявате ноктите си с ноктопластика, имайте предвид изброените вредни влияния. Бляскавият маникюр е блян за всяка жена, но струва ли си, ако последиците за ноктите ви са пагубни?

Коментирай
Свободно време