Здраве и красота

Състоянието на краката подсказва за здравословен проблем

Защо краката са вечно студени?

26.12.2013г. / 15 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Човешкото тяло е устроено така, че когато има някакъв здравословен проблем, то да подскаже за него. Хората рядко обръщат внимание на голяма част от симптомите. За какви здравословни проблеми подсказват краката ви?

Когато окосмяването по краката и пръстите на краката ви стане по-леко или изобщо липсва

Обикновено тези симптоми подсказват за проблеми с кръвообращението. Внезапната плешивост може да се дължи на недостатъчния кръвопоток към краката ви, който поддържа растежа на космите. Това състояние може да подсказва и за евентуални сърдечни проблеми.

Чести крампи в краката

Силната, внезапна и продължителна болка най-често е признак на дехидратация или хранителен дефицит. Не бива да подминавате този проблем. Ако сте активно спортуващи, не забравяйте по време на тренировка да пиете достатъчно количество вода. Обезводняването може да причини неприятните мускулни спазми. Също така опитайте се да увеличите приема на магнезий, калий и калций. Ако симптомите не намаляват, обърнете се за съвет към лекар, защото може да имате и циркулационни проблеми или увреждане на нервите.

Рана, която минава много бавно или изобщо не минава

Упоритите рани обикновено подсказват за диабет. Неконтролираните нива на глюкозата могат да доведат до увреждането на нервите по краката. Според дерматолози ракът на кожата може да бъде разпознат по образуването на подобни рани.

Вечно студени крака

Студените крака са признак не само на лошо кръвообращение, но и на хипотиреоидизъм. Това е най-честата причина за нестоплянето на краката. Хипотиреоидизмът е признак на проблем с щитовидната жлеза. Това състояние може да доведе до умора, косопад, депресия, наддаване на тегло и други.

Внезапно разширение на палеца на крака

Може да подсказва за подагра, артрит или друг възпалителен процес.

Свързани статии

Изтръпване на краката и скованост

Обикновено това състояние е причинено от периферна невропатия или прищипване на нерв. Периферната невропатия най-често се причинява от диабет, алкохолизъм и други. Изтръпването на краката може да се дължи и на носенето на неудобни обувки или продължително седене.

Лющеща се и сърбяща кожа на краката

Това състояние често се дължи на дехидратация или на гъбична инфекция. Ако се появи и неприятна миризма, със сигурност имате гъбички на краката. Ако ноктите ви са по-жълти, чупливи и ронливи при подрязване, вероятно имате гъбички по ноктите.

Коментирай
Свободно време