Здраве и красота

Най-честите митове за обезкосмяването

Премахването на нежеланото обезкосмяване на лицето е болезнена тема за жените

19.12.2013г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Нежеланото окосмяване по лицето е ужасен проблем, който спохожда доста жени. В очите на много хора този проблем е отблъскващ. Още повече никой мъж не желае да се показва пред приятелите си с мустаката мадама! За някои жени премахването на нежеланото окосмяване е ежедневен проблем. Други пък се правят, че не го забелязват и оставят мустаците да си виреят на воля.

Премахването на лицевото окосмяване дава самочувствие и увереност на жените. Консултирайте се с вашия дерматолог или козметик кой е най-подходящият метод за премахване на нежеланите косъмчета. А дотогава ви предлагаме да се запознаете с някои митове и факти относно обезкосмяването по лицето.

Мит: Космите по лицето растат по-бързо и стават по-тъмни и гъсти, след като започнете да ги скубете.

Факт: Всъщност от значение са гените и хормоните ви. Те са определящи за повторния растеж и вида на косъма. Ако извадите косъма в третата фаза на растежа му, цялата фоликулна капсула ще излезе заедно с косъма и той няма да се появи отново.

Мит: Лицевата епилация ще направи кожата ви груба и суха.

Факт: Ако това се случи, то най-вероятно е защото не сте ексфолирали и хидратирали хубаво кожата си преди епилация. Ако кожата е в добро състояние, няма да имате подобни проблеми. Предварителното овлажняване предпазва кожата.

Мит: Епилацията ще направи кожата зачервена и раздразнена.

Факт: Процедурата може да е болезнена и да има известно раздразнение, но голяма част от раздразненията могат да бъдат избегнати чрез подходящ избор на козметични продукти за вашата кожа. Третирането на кожата с подхранващи и хидратиращи продукти, не само след процедури по обезкосмяване, е от съществено значение за здравето на кожата и лицето ви.

Депилиращи кремове

Плюсове: Евтин вариант, който можете да направите навсякъде и по всяко време. Нужни са ви само 10 минути.

Минуси: Може да съдържат химически елементи с остри аромати, което би могло да предизвика раздразнение по кожата. Ако изберете този метод, използвайте защитен крем за кожата. Депилатоарите не премахват корена на косъма, така че ще трябва редовно да го правите.

Кола маска

Плюсове: Ефективно и лесно. Повечето жени го предпочитат, заради добрите резултати, гладката кожа и продължителния ефект. С течение на времето космите оредяват и премахването става все по-лесно. Резултатите могат да траят до 6 седмици.

Минуси: може да бъде болезнено и кожата да се зачерви. Понякога се образуват ситни възпалени пъпки. Използвайте подходяща козметика в този случай. Най-добре е да ползвате услугите на професионалист, вместо да го правите сами.

 

Коментирай