Здраве и красота

Полезни за организма храни и напитки, които вредят на зъбите

Сушени плодове и...

21.12.2013г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Списъкът с храни, които са полезни за здравето е дълъг. Плодовете, зеленчуците, ядките, млякото и млечните продукти и т. н. доставят на организма необходимото количество витамини и минерали. Въпреки това някои от тях могат да навредят на емайла на зъбите. Вижте кои са.

Цитрусови плодове, пресни сокове

Цитрусовите плодове могат да нанесат големи щети върху зъбния емайл. Те са кисели и пълни със захари. Освен това техните влакънца често засядат между зъбите. При консумирането на пресен сок, киселината и захарта от плодовете не позволяват на слюнката да почисти по естествен начин зъбите. Ако искате да запазите зъбите здрави, почиствайте след консумация на такива плодове и сокове между зъбните пространства с дентален конец. Хубаво е и да ги измиете с четка и паста, но ако нямате тази възможност, достатъчно е да изплакнете устата с вода.

Сушени плодове

Те са меки и лепкави, което ги прави лесни за задържане по зъбите, и така са още по-вредни за зъбния емайл от пресните плодове. Захарта в сушените плодове е в пъти по-концентрирана, отколкото в пресните плодове. Ако ядете сушени плодове, задължително мийте зъбите си след това.

Свързани статии

Червено вино

Доказано червеното вино има редица ползи за сърцето, но неговата киселинност може да ерозира зъбния емайл. За да се избегнат тези щети, зъболекарите препоръчват до един час след консумирането на вино да се мият зъбите с четка и паста или да изплакнете устата си с вода.

Мляко

Млякото помага на зъбите по един начин, но може да им навреди по друг. То е богато на калций, което е важно, за да бъдат здрави, но и съдържа млечна захар. Тази захар благоприятства задържането на бактерии в устната кухина, което води до увреждане на емайла и образуване на кариеси. Ето защо не е добре родителите да дават на детето шише с мляко когато го сложат да спи в леглото. Винаги след неговата консумация изплаквайте устата си.

Чай

Чаят има много ползи за здравето и е добър заместител на кафето. Но някои видове черен чай могат да оцветят леко зъбите ви, тъй като съдържат танин. В някои проучвания се споменава, че чаят може да нанесе и известни вреди върху зъбния емайл. Затова консумирайте умерено от него и пийте повече зелен, бял и билков чай.

Коментирай
Свободно време