Здраве и красота

Как да успокоите кожата след бръснене?

С помощта на мед

03.01.2014г. / 10 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Нормално е след обезкосмяване кожата да бъде зачервена и по-чувствителна. Независимо от това как премахвате нежеланото окосмяване, кожата трябва да получи добра грижа, за да намалите максимално раздразненията и тя да бъде винаги подхранена и мека. Има няколко натурални продукта, които могат да помогнат за успокояването й след бръснене. Тези домашни грижи са подходящи не само за дамите, но и за силния пол.

Папая

Този плод съдържа специален ензим, наречен папаин, който премахва мъртвите клетки. Папаята е с високо съдържание на лечебни ензими. Плодът е подходящ за успокояване на кожата и след слънчево или друг вид изгаряне. Освен това е и добър начин да намалите петната по кожата си и да изравните тена й.

Маска с хума

Хумата има лечебно и антисептично действие. Може да си направите маска с нея, в която да има само хума и вода или да смесите хумата с прясно или кисело мляко, плодов сок, билкова отвара, розова вода и т. н.

Веднага ще почувствате леко охлаждащия й ефект, ако я приготвите с мляко или отвара, които са предварително изстудени. Нанесете маската върху кожата и оставете да действа 10-15 минути. След това изплакнете с вода и нанесете подходящ крем.

Банан

Особено подходящ за суха и раздразнена кожа. Направете на пюре един банан и го нанесете върху кожата си за 10 минути. За да подсилите успокояващия ефект може да добавите към него мед и мляко.

Мед

Той е основен овлажнител за кожата и може да се нанася върху нея след бръснене. Всичко, което трябва да направите е да го нанесете върху кожата за 10-15 минути. Изплакнете с топла вода и завършете с леко студена, за да тонизирате допълнително кожата си.

Свързани статии

Куркума

Тази подправка има антисептично действие и е основна съставка в много маски против акне. В продължение на векове в Индия са се приготвяли различни мехлеми и лекарства съдържащи куркума. Направете си маска от куркума, към която добавете вода и няколко капки бадемово масло или масло от авокадо. Маската трябва да престои 10 минути. След това изплакнете с вода.

Краставица

Един от най-добрите овлажнители на кожата. Поставете една краставица в хладилника, за да се охлади. За да успокоите кожата след бръснене, настържете я на ситно, направете я на пюре, нарежете я на колелца или направете сок от нея. Поставете я върху кожата и само след няколко секунди ще усетите нейния овлажняващ и охлаждащ ефект.

Коментирай