Здраве и красота

Как да запазите косата си красива, докато спите?

Прическата рано сутрин е трудна работа, затова можете да си помогнете от вечерта

14.01.2014г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Омръзнало ли ви е да се събуждате сутрин с щръкнала като антена коса? Снощи сте я изсушили със сешоара, била е бухнала и лъскава, но на сутринта е пълна скръб? Невинаги имате време толкова рано да правите наново прическата и за пореден ден се принуждавате да излезете с вързана на опашка или кок коса? До болка познато!

Ще ви запознаем с няколко трика, препоръчани от професионални стилисти, с които ще поддържате косата си в приятен вид и то докато спите! Ето ги и тях:

Ако искате да имате игриви и красиви къдрици, но нямате време сутрин да ползвате машата или пресата, можете да подготвите обема си от вечерта. След като измиете косата си преди лягане, нанесете малко лак, докато е още мокра. Оставете косата да изсъхне от само себе си, след което можете да я сплетете, например. В зависимост от това какъв искате да е ефектът, направете по-стегнати плитки за гъсти къдрици или по-хлабави – за вълнообразни букли.

Използвайте арганово масло. Ако косата ви е суха, накъсва се лесно и е увредена от боядисване и третиране, е добре да я подхранвате с този продукт. Втривайте от аргановото масло преди лягане. Така по-лесно ще се справите със заплитането и разресването на топки кичури. Намажете косата си с маслото, увийте я с копринен шал (или какъвто имате, стига да е от естествена материя) и оставете да подейства през нощта. Все пак, ако имате копринен шал, кърпа или калъфка за възглавница ще е по-добре, тъй като коприната предотвратява счупване на косъма, а маслото от арган укрепва косата.

Свързани статии

Подгответе обема на косата си чрез хлабав кок. Буйната коса с небрежни къдрици се постига много добре с помощта на сешоар с дифузер, но ежедневното използване на горещата струя може сериозно да увреди косъма. Затова след измиване подсушете косата си с кърпа добре, оформете я в хлабав или „рошав“ кок. Така ще се сдобиете с неравномерни и закачливи къдрици, които ще стоят естествено. Напръскайте малко лак сутринта преди да излезете, за да се запази ефектът по-дълго.

Недейте да спите с косата си надолу. Вдигайте я върху възглавницата така, че вратът ви да се оголи. Така ще избегнете заплитания и смачквания.

Ако косата ви е мазна или близка до мазната и затова гледате да я миете сутрин, така че да не се омазни от вечерта, това е проблем понякога, от гледна точка на времето рано сутрин. Затова наблягайте на шампоана за суха коса. Той ще помогне за абсорбирането на излишната мазнина от косъма и скалпа ви.

За да стимулирате растежа можете да си правите масаж на скалпа с пръсти. Добре е да стимулирате кръвообращението, за да може косъмът да расте по-бързо. Можете заедно с масажа да втривате и хидратиращи масла.

Коментирай
Свободно време