Здраве и красота

Кои храни са подходящи за късни „закуски“?

Банани и...

08.01.2014г. / 15 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Независимо дали се опитвате да намалите излишните калории или просто искате да поддържате добрата си фигура, препоръчително е вечерята ви да бъде не по-късно от 19:30 часа. Дори и да спазите точното време, често преди сън се случва да изпитате глад. Има няколко полезни храни, подходящи за късни закуски и такива, които е добре да избягвате преди сън.

Подходящи вечерни закуски

Кисело мляко

Киселото мляко е здравословна късна закуска. Изберете такова, което е с по-нисък процент мазнини. То ще осигури необходимия ви прием на калций, ще регулира храносмилането, благодарение на пробиотичните бактерии и ще остави усещане за лекота в стомаха.

Банани

Подходящ плод за вечерно хапване, особено, когато ви се иска да хапнете от любимото ви лакомство. Имат малко калории, богати са на фибри. Съдържат серотонин, мелатонин и магнезий, което означава, че ще имате хубав и спокоен сън.

Ябълки и фъстъчено масло

Това са храни, богати на витамини, влакна и полезни мазнини. Те ще оставят чувство за ситост и са част от много здравословни диети. Въпреки полезните мазнини на фъстъченото масло, не прекалявайте с неговия прием.

Овесена каша

Полезна храна, богата на витамини, антиоксиданти и минерали. Благодарение на нейните фибри, способността да поема повече вода и бавното й храносмилане, вие ще се усещате по-дълго време сити.

Пуешко месо

За предпочитане е да го консумирате печено или варено вместо под формата на пуешка шунка, която е богата на натрий и други добавки. Пуешкото месо е добър източник на протеини. Съдържа левцин, аминокиселина, която се грижи за мускулите при процеса на отслабване.

Сурови моркови и целина

Съдържат малко калории и много витамини, както и полезни фибри. Морковите се грижат и за здравето на сърцето и кожата, а също така са и богати на бета-каротин. Целината е добър източник на калий.

Авокадо

Един от най-често препоръчваните плодове в здравословните режими на хранене. Богато е на влакна и мононаситени мазнини. Може да се консумира самостоятелно, да се добавя към плодови и зеленчукови шейкове или към салати.

Избягвайте

Пикантни храни

Известно е, че лютите чушки съдържат капсаицин, който помага за увеличаване на метаболизма. От друга страна консумирането на пикантни храни повишава вашата енергия, което не е препоръчително вечер, когато искате да имате спокоен сън.

Червено месо

Полезна храна, но подходяща за обедните хранения. Червеното месо изисква по-дълго време за храносмилане. Ако все пак искате да вечеряте с парче хубаво печено месо, трябва да го консумирате поне 2 часа преди сън.

Свързани статии

Цитрусови плодове

Хапването на тези богати на витамини плодове непосредствено преди сън може да доведе до стомашно разстройство. Ако все пак искате нещо кисело и свежо, направете ги на фреш.

Сладкиши, газирани и подсладени напитки

Дори и да не спазвате диета, преди сън е възможно най-неподходящото време за тяхната консумация. Освен че са калорични, те биха могли да се отразят и на качеството на съня ви.

Напитки с кофеин

Избягвайте кафе, енергийни напитки и черен чай, ако искате да спите спокойно.

Коментирай