Здраве и красота

5 етерични масла за здрави кожа, коса и нокти

Масло от пшеничен зародиш

08.01.2014г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Адриана Карембьо. Снимка: Reuters

Адриана Карембьо. Снимка: Reuters

В грижата за красивата кожа винаги е добре да ползвате етерични масла, които имат доказано антистареещо и изглаждащо действие. Тайната на ароматните масла е в съставките, които се съдържат в тях. Те имат широкоспектърно действие, което ги прави подходящи както за кожата, така и за косата и ноктите. Ако във вашата всекидневна грижа включите някои от изброените масла, значително ще подобрите състоянието им.

Масло от арган

Аргановото масло е природно богатство и незаменима „храна“ за кожата. Може да се използва за възстановяване на кожата, косата и ноктите. Богато е на мастни киселини, каротеноиди, полифеноли и стероли.

Подобрява еластичността на кожата и има регенериращо, преструктуриращо и антистареещо действие. Не само изглажда бръчките, но и помага при кожни заболявания като екзема и псориазис, при белези от акне. Предотвратява появата на стрии. Подходящо е за чупливи нокти и раздразнен скалп.

Масло от монои

Маслото от монои е екзотично масло с приятен аромат, което се грижи за красотата и здравето на кожата и косата. Съдържа богата комбинация от мастни киселини, витамин Е. Грижата с масло от монои може бързо да възстанови сухата, уморена, лющеща се и напукана кожа, а същия възстановяващ ефект има и върху увредената коса.

Хидратира, омекотява и успокоява. Подобрява тонуса и предпазва структурата на косъма от термично и химично увреждане. Може да се нанася самостоятелно или към домашни маски за красота.

Масло от пшеничен зародиш

Има тонизиращо действие върху кожата. Стимулира производството на нови клетки, подхранва и предпазва кожата. Съдържа витамин Е и фитостероли, които регенерират кожата. Маслото от пшеничен зародиш е подходящо за нормална и суха кожа. Може да бъде използвано за профилактика и третиране на вече появили се стрии, като ще помогне за подобряване наеластичността на кожата.

Свързани статии

Масло от кайсиеви ядки

Това е масло с приятен аромат и голямо разнообразие от есенциални мастни киселини. Има подхранващ, овлажняващ, антистареещ, успокояващ и изглаждащ ефект. Особено подходящо е за суха и вяла кожа. Абсорбира се бързо от кожата и е подходящо за разкрасителни процедури на лицето, шията и гърдите.

Масло от жожоба

Маслото от жожоба е често използвана съставка в много домашни маски за лице и коса, както и в редица козметични продукти. То има структура, подобна на тази на човешкия себум. Съдържа основно есенциални мастни киселини като олеинова и палмитинова с хидратираща и защитна роля.

Богато е и на органични съставки като полифеноли и фитостероли, които имат противовъзпалително, антистареещо и антиоксидантно действие и регулират образуването на себум. Маслото от жожоба е подходящо за всеки тип кожа, включително и за мазните кожи, тъй като се абсорбира добре без да запушва порите.

Коментирай