Здраве и красота

Суперхрани, полезни за здравето!

Предпазват от заболявания, помагат при борбата с наднорменото тегло, богати на витамини и антиоксиданти

08.01.2014г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Суперхрани наричаме онези храни, които имат особени ползи за организма. Те съдържат важни хранителни вещества, които помагат за изграждането на костната система, спомагат за предотвратяване на хронични заболявания, подобряват зрението, както и противодействат на проблемите с паметта.

Ябълки

По света се отглеждат над 7500 сорта ябълки. Тези плодове са изключително богати на антиоксиданти и витамин C. В една ябълка се съдържат една трета от необходимите количества витамин C за деня. Много полезни са за венците и кожата. Съдържат още фибри и пектин, които са мощно средство за борба с лошия холестерол, както и високите нива на кръвна захар.

Ябълките са с нисък гликемичен индекс, усвояват се бавно, разграждат се в червата, което спомага за намаляване нивата на глюкозата в кръвта. Във всяка диета присъстват и ябълките и това е напълно естествено, предвид преимуществата на този прекрасен плод.

Авокадо

Авокадото е богато на мазнини, но няма нужда да се страхувате от тях. Те са от добрите! Съдържа олеинова киселина, която е естествена мононенаситена мазнина. Тя помага за притъпяване на рязкото изгладняване. Така че е добре да приемате по половин авокадо на ден, ако цяло ви е много, и ще се убедите в това. Авокадото е богато на фибри и протеини, което го прави подходящо и за вегани.

Сьомга

Добре е да увеличите приема на сьомга. Това е най-богатата на омега-3 мастни киселини риба. Проучванията сочат, че хора, включващи в диетата си за отслабване мазни риби, са свалили повече килограми, в сравнение с онези, които са изключвали наситените мазнини от менюто си, наблягайки главно на храни с ниско съдържание на мазнини.

Консумирането на сьомга силно намалява риска от развиване на сърдечносъдови заболявания, редуцира опасността от деменция, депресия, някои ракови заболявания.

Банани

Бананите са суперхрана за отслабване. Подходящи са, защото са засищащи, консистенцията им не дразни стомашната лигавица и е добра храна при стомашни разстройства и възпаления. Съдържат нишесте, антиоксиданти и витамини от група B.

Енергийният запас в един банан е по-висок, в сравнение с останалите плодове, което го прави подходящ за междинните хранения. Антиоксидантите предпазват клетките от стареене, както и от развиването на някои тежки състояния, като рак или сърдечносъдови заболявания.

Бананите са много богати на калий, който е средство за намаляване кръвното налягане, а витамин B6 помага да поддържате косата и кожата си здрави и красиви.

Чай

Чаят е полезен за стимулиране на вниманието, концентрацията, настроението и мотивацията, тъй като съдържа кофеин. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти, наречени катехини. Те предпазват от сърдечни заболявания и предотвратяват образуването на тромбози.

Мазнините и калориите се топят по-лесно ако приемате достатъчно количество чай на ден.

Коментирай