Здраве и красота

Гел лак или ноктопластика – кое да изберем?

Татяна Балканска разказва за тенденциите в маникюра и за това как да поддържаме ноктите си здрави

09.01.2014г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Татяна Балканска

Снимка: Татяна Балканска

В грижата за добрия външен вид всяка дама се опитва да поддържа красив и здрав маникюр. Срещнахме се с Татяна Балканска, която е професионалист в грижата за красивите ръце и нокти. Насочва се към нея още в ранните си детски години.

Първите стъпки, които подсказват, че тя един ден ще създава изкуство върху нокти, започват от дългогодишните й занимания по рисуване. Обича да експериментира, а любимият й цвят лак е червеният.

Вижте какво сподели Татяна пред Az-jenata.bg за грижата, тенденциите и акцентите в маникюра.

Какво представлява гел лакът и вреден ли е за ноктите?

Гел лакът е комбинация между лак и гел, и като такъв съчетава в себе си предимствата и на класическия лак и на гела. Нанася се бързо и лесно и в същото време остава траен седмици наред без да губи своята плътност и блясък.

След като бъде поставен няма никаква вероятност да бъде развален, събран, издран и т. н. Край на досадното чакане лакът да изсъхне. Гел лаковете са напълно безвредни за ноктите. Нещо повече, те са като своеобразен щит за нокътя, предпазват го и го правят по-трудно чуплив.

Колко време издържа един маникюр с гел лак?

В момента маникюрът с гел лак е изключително желан и предпочитан от клиентите. Една от основните причини за това е именно неговата трайност – 2 до 3 седмици. През целия този период той запазва своята цялост, плътност и блясък. Възможно е да се запази здрав и за по-дълго време, но вече има едно съвсем естествено прорастване на ноктите, което не изглежда много красиво и би следвало лакът да бъде сменен с нов.

Каква е разликата между гел лака и ноктопластиката и кое нанася по-малко щети върху ноктите?

Разликите между гел лака и ноктопластиката са много. Първо би следвало да се уточни, че ноктопластиката може да бъде направена с гел, с акрил, с удължители, в зависимост от желанието на клиента и от самите нокти. Тя изисква повече време за изпълнение от маникюра с гел лак. Едно от основните предимства на гел лаковете е именно бързото им и лесно нанасяне. Само с няколко стъпки се достига до желания резултат – перфектно изглеждащ, траен и бляскав маникюр.

При ноктопластиката може да се постигне различна форма и дължина на нокътя. На практика той се моделира според желанието на клиента като целта е нокътят да изглежда максимално красив и естествен. И при двете услуги е необходимо нокътната плочка да бъде обработена преди да се пристъпи към нанасянето на самия продукт – в случая чист гел или гел лак. Когато всичко това се извършва от професионалист, няма никаква опасност за самите нокти.

Аз винаги съветвам своите клиенти никога да не прибягват към т. нар. домашен маникюр, който най-често включва гризане на кожички и нокти, пилене с метални пили, сваляне на лакове и гелове със зъби и т. н. Това води до неприятни последици, за които много често обвиняват маникюриста без той да има пряка вина. Маникюрът е грижа не само за ноктите, но и за цялостната визия и здраве на ръцете.

Може ли гел лакът да се прилага и върху ноктите на краката?

Да, няма никакъв проблем, стига клиентката да го желае.

Как да подсилим ноктите си и да ги поддържаме здрави?

Здравите нокти до голяма степен са въпрос на гени, но и на здравословно хранене и приемане на правилните вещества – витамини, минерали, желязо, магнезий, цинк. За да подобрим тяхната здравина и външен вид е необходимо да полагаме постоянни грижи за тях. Грижите за ноктите не изискват нито много време, нито много усилия, те са въпрос на навик и постоянство.

Има някой елементарни грешки, които допускаме в ежедневието си, а не трябва. Първо трябва завинаги да забравим за металните пили. Те разслояват ноктите и ги правят по-чупливи. При пилене трябва да се следва само една посока – движенията напред-назад с пилата могат да увредят ноктите и да ги нацепят. Режете по-рядко ноктите (препоръчително е с ножица), когато е възможно само ги изпилвайте. Кожичките трябва да се избутват редовно, за да не се разрошват и разраняват.

Много полезно е маслото за нокти и кожички, то подхранва нокътя и кожата около него и я предпазва от изсушаване и напукване. Избягвайте лакочистителите с ацетон, те допълнително изсушават нокътната плочка. Ръкавиците са много важни и трябва да се използват, когато се занимаваме с домакинска работа. Повечето препарати са изключително агресивни и вредят не само на ноктите, но и на кожата на ръцете.

В домашни условия могат да се правят различни подхранващи терапии. Например в ноктите може да се втрива течен витамин A смесен със затоплен зехтин. Лимонът също е много полезен за тях. Ръцете могат да се потапят в разтвор от вода и лимон или направо изцеденият сок да се втрива в нокътя. В много козметични салони се предлага парафинова терапия.

Тя е ефикасен и много приятен метод за подхранване и възстановяване на кожата и ноктите, особено сега, през студените зимни месеци. Има най-различни методи и начини за заздравяване и поддържане на ноктите и кожата на ръцете. Най-важното е грижите да са постоянни, а не еднократни, защото така няма как да се постигнат резултати.

Как да поддържаме мека и здрава кожата на краката през зимата и не само?

Кожата не трябва да се оставя суха. Тя трябва да се маже всекидневно с регенериращи кремове. Също така може да се прави и парафинова терапия на краката.

Каква форма и дължина на ноктите ще бъде актуална през 2014 година?

Както при дрехите, така и при маникюра има различни модни тенденции, които се променят във времето. Овалните къси нокти, както и много дългите с остър връх, които бяха актуални преди години сега се завърнаха с нова сила. Ноктите във форма на бадем изместиха доскоро предпочитаната квадратна форма.

Дължината на ноктите варира в двете крайности – от къси овални нокти, до много дълги с остър връх. Която и форма да изберат дамите за своя маникюр през 2014 г., тя ще е в унисон със световните модни тенденции.

Какви цветове лакове и акценти в маникюра ще са актуални през 2014 година?

Красивите и поддържани нокти винаги са прекрасен акцент и завършек във визията на една жена. Ярките и наситени лакове са абсолютен хит през есенно-зимния сезон. Преобладават тъмните нюанси – мастиленосиньо, сиво, бордо, тъмночервено, виолетово, индиго, всички оттенъци на златното, кафяво.

Свързани статии

По-смелите дами могат да изберат яркооранжево, зелено или каки. Актуални са и всички лакове, които имитират метали – сребро, бронз, стомана и др. Червеният лак и френският маникюр са винаги на мода, така че с тях никога не може да се сбърка.

Когато става дума за цветове, не може да не се споменат и по-бледите нюанси, които придават максимално естествен вид на ноктите. Това са бледорозово, бежово, млечнокафяво, пепел от рози. При декорациите имаме много камъни, брокат, фолио, перли, дантели.

Пожелание към читателките на Az-jenata.bg?

Пожелавам им да са красиви, усмихнати и позитивни. Винаги да намират време за себе си и собствените си нужди. Да бъдат смели, уверени и решителни. Да имат самочувствие и да се радват на живота с всичките му хубави и лоши страни.

Снимки: Татяна Балканска

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Мила ( преди 8 години )
Интересува ме действа ли маслото за нокти, ако постоянно сме с гел лак, но втриваме маслото около нокътя и в кожичките. Успява ли то да проникне и подхрани нокътя, дори когато имаме лак на него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар