Здраве и красота

Храни за повишаване на имунитета

Здравословната диета има голямо значение за защитата на организма

09.01.2014г. / 16 20ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

В студеното зимно време повечето хора се борят с грипа поне по веднъж на сезон. Всички знаем, че консумирането на определени храни помага на имунната система да работи добре в наша полза.

Но знаем ли кои точно са те? Ако се постараете да ги включите неизменно в хранителния си режим през зимата, вашият имунитет ще ви се отблагодари като ви държи здрави през целия сезон.

Кисело мляко

Лактобацилите, които съдържа киселото мляко, са пробиотици или живи микроорганизми, които помагат на стомашно-чревния тракт да работи нормално, елиминирайки болестотворните бактерии. Ежедневният прием на кисело мляко помага за запазване на естествения баланс на организма и по този начин предпазва имунната система от срив.

Овес и ечемик

Тези две храни съдържат бета-глюкани. Това са фибри с антиоксидантно и антибактериално действие. Имат свойството на природен лек срещу грипни и вирусни заболявания. Ако добавите тези храни в менюто си е по-малко вероятно да се разболеете от грип, настинка и дори херпес. Също така спомагат за по-бързото зарастване на рани.

Чесън

Чесънът е наречен от нашите баби природен антибиотик. Действието му срещу болестотворните бацили и микроби е изключително силно. Често участва в състава на някои хранителни добавки за повишаване на имунната система. Съдържа активната съставка алицин, която се бори с инфекциите и заразите. Според наблюденията на специалистите, хората, употребяващи чесън в дневния си режим са се разболявали 2 до 3 пъти по-рядко от останалите.

Пилешка супа

Свързани статии

Още един метод, известен още на нашите прадеди. Пилешката супа е мощно средство за повишаване ефективността на имунната защита още от времето, когато не е имало лекарства. Тя блокира свободното преминаване на заразените клетки в междуклетъчното пространство и стопира разпространението на болестта. Тъй като трахеята и бронхите са най-податливи на вирусни инфекции, именно приемайки супата ние неутрализираме полепналите по лигавиците микроби.

Риба

Рибата е богат резервоар на селен в природата. Също така морските дарове като омари, раци, скариди, миди. Сьомгата, скумрията, херингата са богати на омега-3 мастни киселини, които спомагат за намаляване на възпалението и повишават имунитета.

Гъби

Изследователски заключения посочват, че гъбите повишават производството на бели кръвни клетки, които са пряко отговорни за опазване здравето на организма. Активността на левкоцитите се повишава при редовно консумиране на гъби. Можете да ги приемате под формата на топла супа, задушени в масло или добавени към здравословната ви салата.

Коментирай