Здраве и красота

Храни и напитки, с които да намалите хъркането

Чай с мед и лимон

10.01.2014г. / 08 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Хъркането е често срещан проблем не само при мъжете, но и при дамите. Честотата на хъркането се увеличава с напредването на възрастта. То може да е в следствие на физическо запушване на носа, наднормено тегло, подуване на гърлото, неправилна поза на спане и други.

Според учени има определени храни и напитки, които могат да облекчат този проблем. Друго важно нещо, което не трябва да забравяте е да не вечеряте с големи и обилни порции храна.

Мед

Медът е полезен за консумиране през цялата година и бърз лек срещу хъркането. Хапвайте всекидневно от него малко преди лягане. Той е богат на противовъзпалителни и антимикробни съединения. Консумирането на мед намалява отока на гърлото и предотвратява затрудненото преминаване на въздуха.

За вечеря, ако може да избирате между риба или ястие с червено месо, изберете рибата. Лека и лесносмилаема храна, която може да предотврати хъркането. Червеното месо изисква повече време за храносмилане, съдържа наситени мазнини, които могат да причинят спазми в артериите и това да доведе до подуване на гърлото.

Консумирането на наситени мазнини може да предизвика киселинен рефлукс. Киселинният рефлукс може да е причина за възпаление на хранопровода и това да доведе до хъркане. Ето защо освен полезната риба е добре да добавите към менюто си и зехтин.

Свързани статии

Винаги преди сън пийте чаша ароматен билков чай. Той ще намали задръстването в гърлото, което от своя страна ще намали риска от хъркане. За още по-добри резултати добавете към него мед и лимон.

Соево мляко

Ако имате непоносимост към белтъците в кравето мляко, то не е подходящо за вас и може да се окаже причина за хъркането. Тази непоносимост се изразява в симптоми като задръстване на носните проходи, подуване на лигавицата и други. Доброто решение за вас е соево мляко.

Избягвайте алкохола

Консумирането на алкохол потиска централната нервна система, което от своя страна може да доведе до намален тонус на мускулите на мекото небце и гърлото.

Коментирай