Здраве и красота

Кедровите ядки пазят от инфаркт

Включването им в дневното меню осигурява много полезни за организма елементи

22.01.2014г. / 18 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кедровите ядки са една от суперхраните, които доставят на организма безброй полезни вещества. Въпреки името си, те не са точно ядки, но по хранителни параметри могат да бъдат окачествени като такива. Кедровите ядки подмладяват организма, обогатяват го с витамини, минерали и фибри. С тяхна помощ се намалява рискът от хронични заболявания.

Кедровите ядки потискат апетита

Онези от вас, които водят битка с килограмите, ще оценят това прекрасно свойство на тези ядки. Около 30 г на ден спомагат за ускоряването на метаболизма. Мастните киселини стимулират червата да произвеждат хормони, които дават сигнал на мозъка да спре чувството на глад. Това забавя метаболизма и удължава усещането за ситост по-дълго време.

Ако хапвате по 3 г ядки преди закуска, това ще забави усвояването на храната в червата. Мастната киселина в кедровите ядки контролира апетита при жени с наднормено тегло много успешно, което ще редуцира приема на излишни калории.

Кедровите ядки увеличават енергията ви

Протеините, които се съдържат в кедровите ядки се борят много успешно с умората и отпадналостта, предизвикани от стреса в ежедневието. Те спомагат за бавното изразходване на енергията, което прави ефекта от приетата храна по-дълготраен. Богати са на желязо, което благоприятства транспортирането и складирането на полезна енергия за организма.

Кедровите ядки намаляват риска от сърдечносъдови заболявания

Свързани статии

Известни са със защитното си действие спрямо сърдечносъдовата система. Консумирането на 20-30 г от тях на ден ще ви помогне в превенцията на тези животозастрашаващи състояния. Кедровите семена съдържат здравословни мазнини, фибри, растителни стероли, аргинин, антиоксиданти, витамини и минерали, които подобряват работата на сърцето.

Кедровите ядки забавят стареенето

Те спомагат за неутрализиране на свободните радикали в организма, които причиняват преждевременно стареене и риск от развитие на злокачествени и дегенеративни заболявания. Свободните радикали обикновено се натрупват в организма от нездравословна диета, при пушене, радиация и химически замърсители в околната среда. Високото съдържание на антиоксиданти предпазва клетките от вредните влияния.

Кедровите ядки помагат при очни заболявания

Съдържанието на лутеин, каротиноиди, витамини помага на очите да образуват естествен UV филтър срещу вредните слънчеви лъчи. Те предпазват стъкловидното тяло от увреждане и от отлепяне на ретината. Лутеинът намалява риска от развитие на катаракта (перде) и дегенерация на стъкловидното тяло.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 10 години )