Здраве и красота

Може ли консумацията на месо да повиши риска от рак?

Има и такива теории

18.01.2014г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Според последни изследвания консумацията на месо увеличава риска от развитие на ракови заболявания. Резултатите, които обхващат 157 страни изследват връзките между околната среда, храненето, поведението и видовете ракови заболявания.

Оказва се, че 12 от видовете рак са по-често срещани в страните, където консумирането на месо и животински продукти е широко застъпено. Това се отнася по-специално за диети, включващи големи количества месо за сметка на въглехидрати.

В различните страни ефектът от приема на месо и месни продукти се отразява между 15 и 30 години по-късно. Честотата на раковите заболявания се е увеличила многократно през 2008 година.

Смята се, че повишеното производство на инсулин в организма и инсулиноподобен растежен хормон, както и дисбалансът в половите хормони имат пряка връзка с приема на месо и вероятността от развитие на рак.

Желязото в месото може да допринесе за образуването на свободни радикали, които да повишат риска от злокачествени заболявания, по-специално рак на гърдата, на панкреаса, тестисите, простатата, яйчниците и щитовидната жлеза.

Проучването не пропуска фактори като тютюнопушенето на първо място, употребата на алкохол, изкуствени подсладители и животински мазнини.

Вегетарианството, според някои теории, може да ни спаси от рака или поне да редуцира степента на риска. В продължение на повече от век учени и лекари изследват взаимосвързаността между израждането на здравата тъкан и консумацията на месо.

Свързани статии

Съществуват запазени архиви от 1907 година, в които изследвания върху различни етнически групи в Чикаго, САЩ сочат, че италианците и китайците са били с най-ниски нива на заболеваемост в сравнение с американците, консумирайки съответно предимно паста и ориз.

Освен това някои смятат, че смъртността, причинена от сърдечносъдови заболявания е с 32% по-малка при вегетарианците. При тях също така по-рядко се наблюдава дивертикулит – заболяване на червата, при което се предизвикват стомашни спазми, болки, газове, запек, диария, дори смърт. Регистрираните болни от диабет вегетарианци са значително по-малко от онези, консумиращи месо.

Все пак, мнозина диетолози препоръчват балансираното, умерено хранене, което не изключва току-така цели групи хранителни вещества. Добре е да се състави индивидуален хранителен план, който да следвате. Така ще сте сигурни, че изпълнявате всичко така, както вашият организъм има нужда.

Коментирай