Здраве и красота

Как да се храните по време на месечния цикъл?

Консумирайте повече храни, богати на витамин E

16.01.2014г. / 14 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

По време на месечен цикъл жените често се чувстват уморени, с променливо настроение. При някои има силно изразени коремни и стомашни спазми. Неразположенията започват около седмица преди настъпването на цикъла.

Благодарение на правилното хранене може значително да намалите дискомфорта на предменструалния синдром и дните да преминат значително по-леко. Пийте много вода, избягвайте кофеина и консумирайте повече от следните храни.

Сложни въглехидрати

По време на месечен цикъл консумирайте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Особено полезни са морковите, портокалите и сливите. По-сладките плодове ще ви дадат енергия и ще облекчат глада ви за нещо сладко.

Месечният цикъл е идеалното време, в което да хапнете повече черен шоколад. Той е богат на антиоксиданти, които увеличават отделянето на серотонин – хормонът, който регулира настроението. За да се чувствате по-щастливи през трудните дни, хапвайте няколко блокчета черен шоколад.

Храни, богати на витамин E

Добре е да започнете да приемате храни, богати на витамин E няколко дни преди настъпването на месечния цикъл, тъй като този витамин може да облекчи предменструалния синдром. Хапвайте повече авокадо, яйчен жълтък. Те са богати и на витамин B6, който може да помогне коремът да не е толкова подут.

Храни богати на този витамин са картофите, лукът, чесънът, телешкият дроб и други. Не забравяйте да приемате и храни с високо съдържание на витамин C, тъй като той се грижи за здравето на вашата репродуктивна система. Хапвайте повече цитрусови плодове.

Свързани статии

По време на месечния цикъл много жени се оплакват не само от коремни, но и от стомашни спазми. Ето защо не бива да допускате дефицит на полезните мастни киселини, за да намалите тези неразположения. Консумирайте повече ленено семе, тиквени семки и слънчоглед. Те са богати на линоленова киселина, която отпуска мускулите на матката и намалява спазмите.

Менюто ви трябва да е богато на храни с високо съдържание на желязо

По време на месечния цикъл губите много кръв и нивото на хемоглобина спада. Често много жени не успяват да се възстановят от цикъл до цикъл. За да възстановите нивата на желязо в кръвта, консумирайте повече боб, зелени листни зеленчуци, червено месо, пилешко месо, спанак. Богатата на желязо храна може да намали риска от появата на анемия.

Коментирай