Здраве и красота

Намериха отровни химикали в детски дрехи на световни марки

Отровните чудовища, криещи се в детските гардероби

14.01.2014г. / 14 30ч.
Аз жената
Снимка: Greenpeace

Снимка: Greenpeace

Опасни химикали бяха намерени в детски облекла и обувки, произведени от световноизвестни марки. Това показва ново изследване, представено днес от „Грийнпийс“- Източна Азия.

Докладът „Кратка история за чудовищата в гардероба ти“ описва резултатите от тестове, извършени с продукти на 12 световни марки. Открити са незначителни разлики в нивата на опасни химикали в дрехите, направени за деца и тези, направени за възрастни, представени в предишни изследвания.

Децата са група, която е особено уязвима за ефектите на тези химикали, когато те са освободени в околната среда.

„За родителите е истински кошмар да търсят да закупят детски дрехи, които не съдържат опасни химикали. Тези химически „малки чудовища“ могат да бъдат открити във всякакви дрехи – от луксозни дизайнерски до обикновена конфекция. Те замърсяват водите от Пекин до Берлин. Има налични алтернативи. В името на сегашните и на бъдещите поколения марките трябва да спрат да използват опасни химикали при производството на дрехи.“ – коментира Чин Ан Ли от офиса на „Грийнпийс“ – Източна Азия.

В дрехи от всички тествани марки са намерени опасни химикали. В бански костюм на марката adidas са открити концентрации на PFOAs, (йонни перфлоурирани химикали, които са открити навсякъде в околната среда, дори в отдалечени райони. Те могат да причинят вредно въздействие върху репродуктивната и имунната система на подрастващите) по-високи от разрешените в техния собствен списък за контрол на опасни химикали. 

В региона на Централна и Източна Европа са тествани продукти от Полша, Унгария и Австрия. Тестовете са извършени в Университета в Ексетър, Великобритания.

Свързани статии

„Родители, любители на модата и местни общности могат да помогнат за прекратяването на този отровен кошмар като открито призоват модните марки за промяна. Така вече някои от най-големите световни марки поеха ангажимента да детоксикират индустрията си и вземат мерки за по-голяма прозрачност на снабдителските си вериги и за елиминиране на токсичните субстанции.“

Китай остава най-големият производител на текстил и потребител на химикали. „Грийнпийс“ призовава китайското правителство да помогне за спирането на използването на токсични химикали в текстилната индустрия. Първа стъпка е да се публикува „черен списък“ на опасните химикали, чиято употреба трябва да бъде незабавно прекратена. Важно е и да се накарат фабриките да предоставят информация относно използваните химикали – за да се улесни елиминирането им.

Кампанията „Detox“ на „Грийнпийс“ призовава основни марки дрехи да спрат използването и освобождаването в околната среда на токсични химикали до 2020 година.

Благодарение на натиск от страна на потребителите 18 основни марки, като Valentino, Mango и Zara, вече са поели ангажимент и са предприели значими стъпки за постигане на прозрачност в снабдителните си вериги и елиминиране на токсичните химикали. 

* PFOA са йонни перфлоурирани химикали, които са открити навсякъде в околната среда, дори в отдалечени райони. Те могат да причинят вредно въздействие върху репродуктивната и имунната система на подрастващите.

Коментирай