Здраве и красота

Деси Бъчварова: Опитайте с йога, за да бъдете в хармония със себе си и света

Инструкторът по йога Деси Бъчварова разказва за първата колекция у нас облекла за йога

15.01.2014г. / 17 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Деси Бъчварова е дизайнер на дрехи и инструктор по йога. Завършила е „Костюмография“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“(2001), както и магистратура със специалност „Мода“ в Национална художествена академия (2008). Нейна е и първата българска колекция облекла за йога. 

Как се роди идеята за създаването на линия дрехи, която е специално за йога?

Когато създадох през 2008 г. „Арт дизайн студио“, имах идея да правя дрехи, които да са различни и създадени специално за човека, който ще ги носи. Вярвам, че това е важно, как се обличаме, показва отношението и уважението ни към нас самите на първо място и разбира се дрехите ни разкриват за света.

Успоредно с дизайна на дрехи, започнах редовни занимания с йога. В един момент йога се превърна в една задължителна и най-любима част от живота ми... тогава осъзнах, че практикуването на йога помага да почувстваш по-добре себе си, да се разбереш и да се харесаш, започваш да имаш желание да си по-добър и да искаш да се променяш.

Разбрах, че с йога животът е много по-приятен и осмислен, и най-вече безкрайността от възможности, за които отваряш очите си, сърцето си и желанието да се чувстваш част от света, те вдъхновява! В работата си продължавам идеята на йога за единност и цялостност и дрехите виждам като продължение на човека и на неговата индивидуалност.

А дрехите за йога са един порив и вдъхновение от Индия, там на другия край на света се роди идеята за йога колекция... там всичко около нас беше различно, някъде между ярките цветове и контрасти, между невероятните храмове с аромат на инсенс и свещените крави, между топлината в погледа на хората и грубостта на действителността им, в красотата на пейзажа и непринудеността в разговорите... в един такъв момент споделих желанието си да сътворя нещо различно...

Мисля, че се получи.

От каква материя трябва да бъде йога облеклотоИ от какви материи са изработени вашите модели?

Най-вече удобни и фини, материи, които позволяват на тялото да диша и да се движи свободно!

Линията изцяло дамска ли е или има и мъжка?

Тази първа колекция е основно за дамите, които практикуват йога, но включихме и дрехи за мъже. Сред силните ни половинки има също толкова активно и сериозно занимаващи се с йога и решихме, провокирани от няколко запитвания, да ги уважим. Вдъхновени от детското въображение и желание за йога занимания, направихме и няколко детски екипа. А в началото на новата година очаквайте и нашата първа детска йога колекция.

Моделите подходящи ли са за бременни жени, които посещават часове по йога за бременни?

Много ме зарадва този въпрос, защото първите облекла, които създадохме, бяха оценени именно от бременни жени. Според тях дрехите са удобни, свободни и приятни като материи, подходящи за целия период на бременността и абсолютно приложими и след раждането.

От колко части се състои един спортен екип за йога?

Това е индивидуално решение. От необходимостта на човек да му е удобно и приятно, сме изходили и в колекцията ни има решения от една част – просто нежно падащ гащеризон или от няколко, които включват гети, клин или йога панталон, топ, блуза или туника, елек или наметка. За нас наистина е важно практикуващият да се чувства комфортно и в същото време в хармония със собствения си стил на обличане.

Има ли значение вида на йогата и облеклото, което е подходящо за нея?

Свързани са. Динамичната Ащанга йога изисква един по-стегнат и прибран силует на облеклото, докато при Виняса флоу можем да оставим дрехата да пада свободно.

Откъде може да се купят дрехите от колекцията?

Мястото е „Арт Дизайн студио“ на бул. „Арсеналски“ 125. Приемаме поръчки и чрез фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/pages/doYOGA/1393850664190972.

Има ли някакво бързо и лесно упражнение, с което всеки, който работи в офис обстановка, може да направи за няколко минути, да намали напрежението и да се зареди с нови сили?

Най-цялостно възстановяване на силите дава йога нидра, дори и една кратка релаксация от 5 минути, понякога прави чудеса. Дихателните практики също ни помагат много за отмора, отхвърляне на напрежението… И разбира се, асани.

Какво представлява йогата за деца?

Йогата за деца е преди всичко забавление. При децата подходът на преподаване е различен – заниманията протичат под формата на игра. Съчетават се физически пози и комплекси от движения, с дихателни упражнения и релаксация, като целта е да бъдат опознати различните части на тялото и начинът им на функциониране, да бъде осигурен повече кислород за тъканите и клетките, да се развият устойчивост на вниманието и концентрацията на децата, да балансират емоциите и ума, да опознаят и изразят себе си и своите чувства, да развият въображението си.

На колко години най-рано детето може да започне да посещава часове по йога?

Заниманията могат да започнат още на 3-4 години и в много детски градини и йога студия се практикува йога за деца. Естествено при най-малките стремежът не е към съвършеното изпълнение на асаните, а към развитието на гъвкавостта и моториката на тялото, себепознаването, себеуважението и уважението към другите, осъзнатост за заобикалящия ни свят, въображение и творческо изразяване.

След колко посещения човек може да се научи да владее духа и тялото, да релаксира и медитира в домашни условия?

Много важна част от практикуването на йога е обмяната и обединението на опит и енергия и това, което можем да постигнем в група с учител е много по-прогресивно за нас самите, и е движеща сила в йога. За всеки процесът протича различно и брой посещения само ще ни ограничат, но да се опитаме да почувстваме от какво имаме нужда и какво ни помага в йога, за да владеем по-добре тялото, ума и емоциите си и да го практикуваме редовно в домашни условия е може би първата ни стъпка.

Пожелание за читателите на Az-jenata.bg?

Опитайте с йога, бъдете в хармония със себе си и света!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 10 години )