Здраве и красота

Митове за храненето, които ни пречат да му се насладим

Не всичко пържено е вредно

27.01.2014г. / 16 32ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Съществуват много погрешни схващания за храненето, като например, че пърженото винаги, без изключение, е вредно. Не е вярно! Стига да се прави по правилния начин (защото има и такива начини), пърженето може да се допусне във всяка една здравословна диета.

След като се запознаете с развенчаните митове за любимите си храни, можете да им се насладите с удоволствие!

Добавянето на захар винаги е лошо!

Специалистите съветват да не употребявате диетични продукти, защото те съдържат така наречените празни калории. По-добре е да знаете точното количество захар и да прецените дали да консумирате, вместо да тъпчете организма си с изкуствени подсладители, които скоро ще предизвикат още по-голям глад.

Захарта е много важна съставка в кулинарията. Тя е просто незаменима в сладкарството, пекарството, осигурява свежестта и сладостта на любимите ви десерти. Естествените подсладители също няма как да бъдат изключени от класацията, като например медът.

Всички захари се преработват от организма по един и същи начин, затова няма значение дали консумирате рафинирана, кафява захар или мед. При всички случаи трябва да се внимава.

Яденето на яйца повишава холестерола!

Истината е, че холестеролът в яйцето е много по-малко от общото количество в тялото ви. Организмът има способността да преработва веществата, като създава свой собствен холестерол. Когато храната не е балансирана и се приемат безразборни количества наситени мазнини, общият холестерол се вдига.

Всъщност в яйцата има съвсем малки количества наситени мазнини. Едно голямо яйце съдържа 1,5 грама наситени мазнини, което е много малка част от супена лъжица масло, която готвачите използват в ястията си. А ако се замислите, вие вероятно използвате повечко мазнина при готвене.

Така че не премахвайте яйцата от вашата диета, тъй като са богати на витамини и минерали, пък и наситените мазнини са нужни на метаболизма в ограничени количества, разбира се!

Всички наситени мазнини повишават холестерола!

Както споменахме, невинаги наситените мазнини са виновници за наднорменото ни тегло и високия холестерол. Учените отдавна знаят, че различните видове наситени мазнини се обработват по различен начин в организма и имат своето строго определено място в процеса на метаболизиране на хранителните вещества.

Стеариновата киселина, например, се среща в натуралното какао, птичето месо, млечните продукти, кокосовото масло и не произвежда лош холестерол, а тъкмо обратното – повишава нивата на добрия холестерол в кръвта!

Коментирай