Здраве и красота

Най-често срещаните видове акне

Винаги е необходима консултация със специалист

22.01.2014г. / 17 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Акнето е неприятен проблем, който може да засегне децата, тийнейджърите, както и мъжете и жените в по-зряла възраст. Причините за неговата поява са многобройни. Най-често се проявява при хормонални промени, около месечен цикъл, при използването на неподходяща козметика, при нередовно почистване на кожата и други.

Винаги е необходима консултация със специалист, който да назначи адекватно лечение. Както причините за неговата поява са многобройни, така се различават и различни видове акне. Ето едни от най-често срещаните.

Леки видове акне

Най-леките видове акне са известни като комедони или черни точки. Те се получават, когато космените фоликули са блокирани от отделения себум и мъртвите кожни клетки. При тях няма зачервяване или болезненост, както при някои други видове акне.

Различават се два вида комедони

Отворените комедони са първия вид. Те се получават, когато кожата секретира себум, има непочистени мъртви клетки и всичко това е изложено на въздействието на въздуха. Окисляването се получава заради атмосферния въздух

Затворени комедони

За тях е характерно малкото бяло връхче, което прозира под повърхността на кожата. Появяват се, когато себумът и мъртвите кожни клетки покриват изцяло космения фоликул. Затворените комедони често приличат на подутини с цвета на кожата. При тях също няма болезненост или зачервяване. Най-често се появяват по лицето.

Умерени видове акне

Има два вида акне, които са в тази класификация.

Папули

Това са червени пъпки по кожата, които рядко са повдигнати, не съдържат гной или течност. Понякога те биват придружавани и от други симптоми като сърбеж, лека болка или лющене на кожата.

Пустули

Пустулите са червени подути пъпки, които съдържат гной. Гнойта се състои от бели кръвни клетки, себум, мъртви кожни клетки и показва инфекция. Пустулите обикновено са предшествани от папули. Могат да се появят както по лицето, така и по гърба или крайниците.

Тежки видове акне

Конглобатно акне

Характеризира се с появата на големи, болезнени бучки, които често са червени. Този вид акне е по-често изразен при мъжете. Неговото лечение е трудно, понякога може да се наложи хирургична намеса и често след него остават по-трайни белези върху кожата. Може да засегне лицето, гърба, гърдите и по-рядко бедрата и задните части. За този вид акне е характерно и наличието на кисти.

Свързани статии

Нодулоцистично акне

Проявява се с дълбоки и възпалени пъпки по кожата на лицето или други области на тялото. Страдащите от този вид акне развиват възли, както и кисти. Лечението на тези упорити лезии също е трудно и отнема доста време. Среща се предимно при тийнейджъри и млади мъже. Също така, ако някои от вашите родители са страдали от акне, вероятността този кожен проблем да се прояви и при вас е много голяма.

От акне могат да страдат както възрастните, така и бебетата и малките деца. Пъпките най-често се появяват по бузките. Акнето при малките може да възникне след използването на прекалено мазни кремове, при повишени нива на мъжки полови хормони.

Акне след използването на андрогенни стероиди. Характерно е за тези, които са активно трениращи и взимат подобни препарати за подобряване физическата си форма.

Коментирай