Здраве и красота

Какво трябва да знаете преди да станете веган?

Не бива да лишавате организма си от желязо

23.01.2014г. / 08 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Веганството е не само начин на живот, но и философия, извървяла дълъг път през годините. Сред знаменитостите, избрали да се хранят по този начин са Бил Клинтън, Бионсе, Джей Зи, Алиша Силвърстоун и други. Все повече хора са привлечени от този модел на хранене, но дали е подходящ за всеки?

Ето няколко важни неща, които трябва да знаете, ако решите да преминете към веганството.

Ще попаднете в кръг от въпроси

Вероятно сте забелязали, че винаги когато искате да спазвате определен хранителен режим, приятелите и семейството ви затрупват с куп въпроси, съвети и нерядко са негативно настроени към плановете ви. Това може да доведе до конфликтни ситуации, от които никой не се нуждае.

За да сведете до минимум въпросите, подчертайте точно и ясно, че сте избрали модел на хранене, който според вас ще ви накара да се чувствате по-добре. Начин на живот, за който сте потърсили достатъчно информация и смятате, че нищо няма да ви липсва.

Преминаването към веганството не става от днес за утре, а е процес, който се случва постепенно във времето

Започнете да добавяте повече растителни продукти в менюто си, като постепенно намалявайте количеството на животинските продукти. Постепенното преминаване към друг тип хранене е много важно за успеваемостта и за доброто ви здраве.

След като сте преминали фазата с въпроси трябва да знаете, че най-вероятно ще се нуждаете от хранителна добавка, обогатена с витамин B12.

Този важен витамин се среща в животинските продукти и е важен за поддържането на нервните клетки на тялото. Дефицитът му може да е причина за умора, слабост, запек, загуба на апетит, загуба на тегло, проблеми с нервите и депресия.

Друго, от което не бива да лишавате организма си е желязо

То се съдържа както в животинските, така и в растителните и вегетариански продукти, но от животинските се абсорбира по-лесно. Ето защо е много вероятно да се наложи да поемате повече желязо, за да не допуснете дефицит. Добри растителни източници са бобови култури, слънчоглед, сушени стафиди и тъмнолистни зеленчуци. Към това добавете и храни или добавки обогатени с витамин С, тъй като той помага за по-лесното усвояване на желязото от организма.

Ще трябва да си осигурите нови източници на протеини

Всяко хранене трябва да съдържа протеини, защото те са градивни елементи. Те се разпадат на аминокиселини, които стимулират клетъчния растеж и ремонт. Възрастните се нуждаят от най-малко 0,8 грама протеин дневно за всеки килограм телесна маса. Най-добрите източници на вегетариански протеини включват соя, леща, боб, киноа и други.

Свързани статии

Важно е с какви храни ще заместите животинските продукти

Внимавайте с консумацията на бял хляб и тестени изделия, пържени храни, пакетирани храни. Те са с ниска хранителна стойност и много калории.

Не прекалявайте с приема на соеви продукти

Учените все още не са на едно мнение по отношение на въздействието на соята върху вероятността за развитие на рак и здравето на сърцето. Голяма част от тях споделят, че консумирането на твърде много соеви продукти, които имат за цел да заместят месото е по-лошо, отколкото консумирането на висококачествени продукти от животински произход.

Заместителите на месо често са силно преработени и с голямо съдържание на натрий и консерванти. Ето защо добрите източници са мисо, темпе, тофу, соево мляко и соеви ядки.

И не на последно място, ако се храните както трябва и не допускате дефицит на важни минерали и витамини, би трябвало да се чувствате по-здрави, енергични и в добра форма. Зеленчуците, на които ще наблегнете ще осигурят достатъчно количество от важния за костите и зъбите калций. Ключът е в консумирането на разнообразие от естествено богати на калций храни като зеле, бадеми, соя, смокини и портокали, банани и други.

Коментирай