Здраве и красота

Слънчевата светлина помага при високо кръвно

Революционното откритие е на британски учени

24.01.2014г. / 14 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Слънчевата светлина е важна не само, за да може човешкото тяло да синтезира важния витамин D, но и защото може да намали риска от появата на сезонна депресия. Според последни проучвания ползите от излагането на слънчевите лъчи не спират дотук. Учени установиха, че слънчевата светлина може да намали стойностите на високото кръвно налягане.

Изследванията, които направили британските учени установяват, че азотният оксид, който се съдържа в горните слоеве на кожата реагира на слънчева светлина и предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, като това помага кръвният поток да се движи по-лесно. Това от своя страна понижава кръвното налягане.

Водещият изследовател Мартин Фийлиш споделя, че това е невероятно откритие и че до този момент кожата не е била считана като орган, който може да регулира кръвното налягане. Фийлиш добавя, че ако тази констатация се потвърди от по-нататъшни изследвания, излагането на ултравиолетова светлина може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт.

Свързани статии

В проведените тестове са участвали 24 души, чийто стойности на кръвното налягане са били нормални. Те са били изложени на ултравиолетова светлина и при тях ефектът върху стойностите на кръвното налягане е бил минимален. Това е показател за екипа специалисти, според който високото кръвно може да се повлияе от слънчевата светлина. Според Фелиш избягването на слънчевата светлина и постоянното използване на слънцезащитни кремове може да се превърне в нов рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

Ученият добавя, че въпреки това хората не бива да се излагат твърде дълго време на слънце особено през летните месеци или да прекаляват с процедурите в солариума в желанието си да регулират стойностите на високото кръвно, тъй като слънчевата светлина е рисков фактор, допринасящ за рак на кожата.

Предстоят допълнителни изследвания, за да се определи степента, в която различните нива на излагане на светлина могат да играят роля в регулирането на кръвното налягане и намаляване на сърдечния риск.

Коментирай