Здраве и красота

Едни от най-честите причини за преяждане

Приключили сте диета и не сте се захранили

27.01.2014г. / 11 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Преяждането е сериозен проблем, който може да възникне в следствие на неправилен режим на хранене, здравословен проблем или да има психологически причини, поради които се случва. То може да бъде причина за затлъстяване, което води след себе си редица други здравословни проблеми. Вижте кои са най-честите причини, които ни карат да преяждаме.

Храните се прекалено бързо или пропускате хранене

При почти всеки натовареното ежедневие взима превес. Когато наближи времето за обяд в повечето случай хапвате на крак нещо бързо. За колко време изяждате обяда си, вечерята или следобедната закуска? Бързото поглъщане на храната и недостатъчното й сдъвкване прави така, че вие въпреки изяденото количество храна да се усещате все още гладни и да продължавате да консумирате. Ключът, който ще ви спаси от преяждане се нарича „старателно сдъвкване на храната.“ Важно е да не пропускате и хранене, тъй като в момента, в който наистина се почувствате гладни, ще изядете количество храна и за пропуснатото хранене.

Проблеми с щитовидната жлеза

Обърнете внимание на килограмите и начина на хранене. Дали и в какъв период от време са се променили. Често проблемите с щитовидната са причина въпреки редовното хранене да усещате глад и трябва постоянно да задоволявате нуждите си от храна, което води до преяждане.

Приключили сте диета и не сте се захранили

Дори и диетата ви да е включвала пет балансирани хранения на ден, след нейното приключване трябва да се захраните. Често срещана грешка е след края на диетата хората да се хранят обилно с любимата и не толкова полезна и здравословна храна.

Свързани статии

Чувствате се лишени

Често хората асоциират думата „диета“ с лишение. Представят си полупразни чинии и дни обречени на глад. Ако попаднете на подобен хранителен режим, преяждането е следващата сигурна крачка, която ще направите. Диетите също така са приемани като нещо, което забранява вашите любими удоволствия като шоколада например. Не се лишавайте напълно от него. Един или два пъти седмично може да хапнете няколко блокчета черен шоколад, а защо не и топка ванилов сладолед, но без фунийка.

Винаги започвате диетата „от утре“

„Утре започвам диета“ ... Поне веднъж сте си го казвали, след което пристъпвате към поглъщането на количества сладка, солена храна в комбинация с газирани напитки. И въпреки че „утре“ винаги идва, вие не започвате диетата си. Така отлагането на здравословния хранителен режим се отлага за пореден път.

Прекалили сте с алкохола

Алкохолна напитка преди ядене наистина може да засили усещането ви за глад. Ще имате нужда от по-мазни и солени храни и то в големи количества. При консумацията на алкохол се отключва действието на хормона на глада наречен грелин. Ето защо и на махмурлиите винаги им се яде толкова много.

Депресия

Депресията може да има много първоизточници. По-често дамите са тези, които намират утеха в храната, особено в моменти, когато сърцето им е разбито.

Не харесвате тялото си

Нехаресването на фигурата често бива наказвано с преяждане. Сложно е да се обясни от психологическа гледна точка, но това е една спирала, от която излизането е трудно, но не и невъзможно. Ако искате да свалите излишните килограми, най-напред започнете да приемате тялото си и да го харесвате. Следващата стъпка е да предприемете балансирана диета и малко спорт. Не след дълго ще видите и първите резултати и преяждането няма да има шанс.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати